održiva moda naslovna

Svjetski brandovi koji su se odlučili za održivu modu: Njihovu odjeću biste rado ugostili u svome ormaru

GREEN_300_listici_sredina

Održiva moda

Njihova se proizvodnja temelji na načelima održivosti, a kroz svoje kampanje promoviraju očuvanje okoliša i zaštitu ljudskih prava. Predstavljamo zero waste i eko friendly modne brandove čiju biste odjeću i sami odabrali.

Danas se modna industrija sve više okreće održivosti, a kroz njihove kampanje provlače se ciljevi vezani uz očuvanje okoliša zero waste filozofiju. Svoju publiku, umjesto na mahnito trošenje novca i konzumerizam, potiču na recikliranje i promišljenu kupnju.

Postoji i kodeks u modnoj industriji, koji zadaje stroge uvjete želite li dobiti etiketu branda koji ulazi u krug onih koji idu stazom održive mode. Važno je u svakom trenutku, od proizvodnje do prodaje, biti odgovoran prema okolišu, koristiti materijale koji su razgradivi, staru odjeću pretvarati u novi proizvod, odnosno stvoriti takav krug da su smeće i otpad svedeni na minimum.

Ne samo to, iza ovoga izvanjskog dijela, treba stajati filozofija koja ne podržava nikakav govor mržnje i zalaže se za humana prava svojih radnika, što znači da proizvodnja u nerazvijenim zemljama, u kojima radnici rade u pogonu više od 8 sati dnevno za niske place, ne dolazi u obzir.

Ako i vi želite podržati ovakav pristup modi, predstavljamo vam modne brandove koji hrabro koračaju putem održivosti.

Patagonia

Ovaj je brand jedan od pionira na polju održive mode, a hrabar iskorak je učino još davne 2011. godine kampanjom “Don’t Buy This Jacket”, potaknuvši kupce da ne kupuju proizvode koji im doista ne trebaju. Iz Patagonije se trude održati sve stavke iz kodeksa održivosti, a promoviranje zdravog načina života u skladu s prirodom njihov je prioritet.

The North Face

Fokusiraju se na održivost koju temelje na konceptu kružnog dizajna – procesa koji uzima u obzir trajnost proizvoda, jednostavnost recikliranja, minimiziranje otpada i korištenje odgovorno nabavljenih materijala.

Rei

Osim što izrađuje odjeću od recikliranih i organskih materijala, iz branda Rai poduzimaju sve mjere kako bi zaštitili biološku raznolikost, smanjili potrošnju vode, energije i drugih resursa teizbjegli stvaranje otpada, a u svojim su kampanjama fokusirani na klimatske promjene.

Appetite Studio

Osim što je odjeća izrađena od 100-postotnog organskog pamuka, on je i ručno obojen. Njihova je vizija promišljeno dizajnirana odjeća od rijetkog i održivog tekstila.

MaisonCléo

Iza brenda MaisonCléo stoje majka i kćer koje izrađuju odjevne komade samo po narudžbi. S obzirom na to da je sva odjeća izrađena po narudžbi od tkanine koja je reciklirana i pušta se u prodaju samo jednom tjedno, stvaraju vrlo malo otpada.

Collina Strada

Brend je osnovala dizajnerica Hillary Taymour 2008. godine, a fokus je na jarkim bojama i održivosti. Taymour je partnerica udruge OR Foundation, američke organizacije koja radi na održivijoj budućnosti.

Isabelle Fox

Riječ je o modnim predmetima koji se izrađuju tradicionalnim tehnikama od visokokvalitetnih tkanina. Izrađuju torbe od ostataka tkanina i maksimalno izbjegavaju stvaranje otpada.

House Of Sunny

Brand je specijaliziran za torbe, gornju odjeću i pleteninu. Tijekom proizvodnje uzimaju u obzir sve čimbenike okoliša kako bi bili sigurni da vode računa o planetu, od tvornica u kojima proizvode do materijala koje koriste.

 

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.