Mirka izrađuje genijalne torbe od ananasa i kaktusa: Oslanja se na prirodne materijale, a od viškova radi nakit

GREEN_300_listici_sredina

Održiva moda

Nakon dvadeset godina novinarstva, Mirka Majoli je odlučila pokrenuti svoj koncept dizajna i nazvala ga je MyMy Concept. Njezina kreativnost vođena je održivošću, prirodnim materijalima i zero waste načelima.

U zagrebačkome Središću, u ulici Vojina Bakića, možete pronaći presladak i ukusno uređen showroom kreativke širokih interesa, bivše novinarke i trajne zaljubljenice u planine i penjanje, Mirke Majoli.

Osnivačica brenda MyMy Concept unatrag pet godina osmišljava torbe, eksperimentirajući raznim materijalima, a u bogatom opusu modela najviše je veseli rad s eko materijalima ananasom i, odnedavno, kaktusom.

mirka majoli

Kako su nas oduševile Mirkine torbe, a doznali smo i neke zanimljive pojedinosti, kao, recimo da se popela na jedan od viših azijskih vrhova, Pik Lenjin, koji se nalazi u planinama Pamir, u Kirgistanu, posjetili smo je u njezinome radnome i kreativnome okruženju, da spojimo, kako bi se ono u narodu reklo, “ton i sliku”.

Promjena u smjeru održivosti

Mirka je nakon 20 godina novinarstva odlučila promijeniti svoju profesiju i osloboditi kreativca, koji u njoj još od djetinjstva vapi za izražajem. Pronašla je sebe u torbama, za koje možete sve reći samo ne da su obične i da ih možete pronaći u bilo kojoj trgovini s već razvikanim brendovima.

torbe od ananasa

Kao osoba koja obožava prirodu i o Zemlji razmišlja kao o svome domu, Mirka je odlučila krenuti u smjeru održive mode jer, kako kaže: “Mišljenja sam da planeta uistinu ide u krivom smjeru i da je opasno narušen balans između prirode, čovjeka i kompletnog životnog i ekološkog sustava”.

Zašto baš ananas?

“Kada sam krenula s dizajnirenjem torbi, dugo sam istraživala materijale. Prvo sam radila s eko kožom, potom s ostacima kože, nisam bila isključiva. Onda sam u moru raznih materijala, koji su se unatrag nekoliko godina počeli pojavljivati na sceni, pronašla piñatex ili materijal od vlakana lišća ananasa, dakle, lišća koja bi se inače ostavilo da trune na tlu. Svidjela mi se cijela priča o tome pa sam odlučila pokušati”, priča nam Mirka o počecima MyMy Concepta.

torbe od ananasa

torbe od ananasa

Mirki se svidjela neobična struktura ovoga materijala, koji je lagan i ujedno iznimno čvrst i otporan.

“Upravo zato, ljudi su ispočetka bili nepovjerljivi, ali s vemenom sam stvorila krug svojih kupaca koji su iznimno zadovoljni i sviđa im se moj dizajn. I poznati brendovi ga koriste, na primjer, Nike je počeo raditi tenisice od ananasa”, kaže Mirka Majoli.

I kaktus ima svojih prednosti 

Nedavno u MyMy Concept asortimanu ušle su i torbice od kaktusa, od materijala koji se zove desserto, i dolazi iz Meksika, a Mirka je police svoga showrooma osvježila dizajnom prilagođenome ovome materijalu.

“Naručujem ga internetom, a kako se širi poluparnost ovoga materijala u Europi, otvorena je jedna poslovnica i u Italiji. Milanu. Drukčiji je od ananasa, izgleda malo plastičnije, ali ima organski, prirodni miris pa zahtijeva i drukčiji dizajn”, kaže Mirka.

Gotovo ništa se ne baca

U MyMy Conceptu nema bacanja viškova, a čak se koriste i tuđi “viškovi”. Mirka je tako počela izrađivati i nakit, novčanike, pa čak i maštovite vaze za cvijeće

održive vaze

Nakit izrađuje od ostataka svoje porizvodnje, a ako negdje naleti na ostatke gume ili kože, od toga će stvoriti neobičan prsten ili narukvicu.

održive vaze

 

 

PHOTOS BY: Privatni arhiv / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.