ezgif-1-1a11cb60a3

Ako još niste posjetili ovaj kul kafić u Zagrebu, posebice ako ste ljubitelj održive mode, sada sigurno hoćete!

GREEN_300_listici_sredina

Sjajan Fashion & Sustainability event!

U vrijeme kada se održava poznati Fashion week u svjetskim modnim metropolama, u Zagrebu će se održati prvi Fashion & Sustainability event gdje je tema održivost mode.

O Filteraju smo nedavno pisali kao o novom zero-waste mjestu u gradu gdje možete popiti specialty kavu s domaćim biljnim mlijekom, pojesti domaći veganski sendvič ili kupiti eko sitnice koje vam pomažu živjeti održivije. Osim toga, ovaj kafić voli educirati svoje posjetitelje i pratitelje o održivosti i eko načinu života, a ovaj tjedan organiziraju i jedan edukativno-zabavni event koji ne smijete propustiti.

Ovog vikenda Filteraj kreće s prvim od nekoliko modnih evenata koji će se prigodno održavati u vrijeme glavnih tjedana mode u svijetu. Ovog petka kreće prvi, odnosno New York fashion week, pa su u Filteraju odlučili osvrnuti se na tu temu na svoj način – onaj zeleni.

Event kreće u petak s Pop up thrift storeom u suradnji s Moon in Retro koji će trajati od 12-19h. Ako u subotu krenete na zagrebačku špicu, svratite do Filteraja na zero-waste cocktail brunch s ekipom iz Peaches & Cream bara, a koji će trajati od 10.30h pa sve do 14h. Za vrijeme bruncha ideja je da se koriste dijelovi voća koji se inače bacaju poput stabljike, kore i sličnih dijelova biljke pa smo sigurni da možete dosta toga naučiti i koristiti kod kuće. Isti dan, tijekom cocktail bruncha, kreće i sakupljanje donacija tekstila za Humana novu, što znači da svi mogu donijeti odjeću koju žele donirati. Sakupljanje za Humana Novu biti će moguće sve do 4. listopada, kada završava zadnji Fashion Week – onaj u Parizu.

Ovaj dio eventa dolazi u idealno vrijeme kada prelazimo iz ljetnog u jesensko razdoblje i vrijeme čišćenja ormara. Sigurno postoje stvari koje više ne nosite ili vam više ne odgovaraju, bilo ljetne ili zimske, a koje biste mogli donirati nekome tko će ih dobro iskoristiti umjesto da završe na odlagalištu otpada. Ako se pitate što se radi s doniranim tekstilom, Humana Nova objašnjava:

  • Sakupljena odjeća se u procesu sortiranja odvaja na nosivu i nenosivu
  • Upotrebljivi, odnosno nosivi dio sakupljenog odjevnog tekstila stavlja se u prodaju u njihovom second-hand dućan (reuse ili ponovna uporaba) gdje mu se produžuje vijek (Trenutno zbog Covid-19 situacija zatvoren).
  • Iz neupotrebljivog tekstila izdvajaju pamuk koji režu na industrijske krpe i repromaterijal za izradu recikliranih proizvoda
  • Tekstil koji ostaje nakon tog odvajanja, obrađuju u suradnji s Regeneracijom Zabok gdje ide u proces mljevenja, odnosno reciklaže. Takvom preradom odbačeni tekstil postaje vrijedna sirovina – nastaje filc ili netkani tekstil koji mi pakiramo, a Regeneracija izvozi u Europsku
    .

 U sljedećim tjednima plan je napraviti još nekoliko manjih evenata poput održavanja diskusije o održivosti mode sa stručnjacima iz tog područja, još vintage shopova i sličnih aktivnosti, a više detalja i informacija o tome možete saznati na društvenim stranicama Filteraja poput Facebooka i Instagrama.

PHOTOS BY: Press, Instagram, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.