drvo 2024 naslovna

Europsko stablo 2024. godine: Glasajte za ovu damu, iz NP Krka, staru čak 400 godina!

GREEN_300_listici_sredina

Proglašenje pobjednika je u Bruxellesu

U izboru za Europsko stablo 2024. godine natječe se 15 najposebnijih europskih stabala, a naš kandidat je murva iz Nacionalnog parka Krka, koja je stara čak 400 godina.

Natjecanje za Europsko stablo 2024. godine počelo je 1. veljače, a završava 22. veljače u 16 sati. Među svim europskim posebnim stablima, i Hrvatska ima svog kandidata, odnosno kandidatkinju – “Murvu na Skradinskom buku”. Riječ je o 400 godina starom stablu bijelog duda (Morus alba L.) koje je smješteno u Nacionalnom parku Krka. Stablo se nalazi na desnoj obali rijeke, ispod ostataka mlinice Budim.

S pričom “Zelena dama nacionalnog parka Krka”, ovo je drvo bilo pobjednik nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo 2023. godine, koje organizira Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

U prvoj polovici 19. stoljeća u Skradinu se nalazilo najveće uzgajalište svilene bube u Dalmaciji, a 30-ih godina 19. stoljeća Skradin je, uz Rab, bio najveći proizvođač čahura dudova prelca na našem području.

Pojavom bolesti duda (murve) proizvodnja dudova prelca naglo je pala, a početkom 20. stoljeća Skradin bio jedino mjesto u Dalmaciji u kojemu se odvijala proizvodnja čahuri i svile. Prije Prvog svjetskog rata proizvodnja je zbog niskih cijena prestala.

Kako možete glasovati?

U izboru za pobjednika natjecanja Europsko stablo 2024. godine natječe se 15 kandidata. Uz Murvu sa Skradinskog buka, koja je naš predstavnik, još sudjeluju: Hrast koji pamti obitelj Pálffy – Slovačka; Camellia – Portugal; Hrast Kaņepju – Latvija; Stablo patrijarha Litve – Litva; Drvo kruške usred polja – Češka; Cedar koledža Sainte-Marie – Belgija; Srce vrta – Poljska; The Maria Lime – Nizozemska; Milenijski hrast – Ukrajina; Španjolski hrast La Vega – Španjolska; Tisuću godina staro stablo masline Luras – Italija; Viiraltov hrast – Estonija; Plačuća bukva iz Bayeuxa – Francuska; Wrexham‘s Acton Park pitomi kesten – Velika Britanija.

Da biste svoj glas dali našoj Dami, potrebno je pristupiti stranici, odabrati dva kandidata i glasovati; za potvrdu odabira kandidata u naznačeno mjesto upisati e-mail adresu, a glas će biti uvažen tek nakon potvrde link-a koji dobivate na svoju e-mail adresu.

Glasovati se može s jedne e-mail adrese, a za vrijeme trajanja natjecanja glasovanje će biti tajno. Privremeni poredak bit će objavljen 8. i 15. veljače 2024. godine putem medija. Pobjednik natjecanja proglasit će se 21. ožujka 2024. godine na svečanoj ceremoniji proglašenja koja će se održati uživo u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.