Što je modalno vlakno i je li ono održiv izbor?

GREEN_300_listici_sredina

Dobar izbor ili greenwashing?

Dok ga neki nazivaju novim održivim tekstilom, drugi se brinu da je njegova popularnost rezultat greenwashinga. Istražili smo malo malo više o ovom sve popularnijem materijalu i saznali ispunjava li svoj "hype" kao ekološki prihvatljiv modni materijal.

Moderna tekstilna industrija sve više nas veseli novim tkaninama jedinstvenih svojstava. U posljednje vrijeme stvoreni su umjetni materijali koji po kvaliteti nisu inferiorni prirodnim materijalima, pa čak i premašuju neke parametre. Jedna od tih tkanina je modalna.

Što je modalna tkanina?

Modal je nova generacija tkanine, koja se proizvodi isključivo od drvne celuloze. Iako je materijal sintetskog podrijetla, smatra se da je u sastavu ekološki prihvatljiv. Za proizvodnju modala koristi samo visoka kvaliteta celuloze. Uglavnom su to bukva, bor i stablo eukaliptusa.

Modalna vlakna prvi put su razvijena 1930-ih za industrijsku upotrebu. Nakon kontinuiranog razvoja vlakana, Shozo Tachikawa patentirao je metodu 1951. godine, što je rezultiralo rajonskim vlaknima koja se opiru skupljanju i istezanju, pomažući odjevnom predmetu da dugo traje. Proizvedeni materijali tvrtke Tachikawa tehnički se nazivaju polinozna vlakna, ali obično ih znamo kao modalna.

Kupka sumporne kiseline

Način modalne proizvodnje sličan je postupku viskoze (još jedno polusintetsko rajonsko vlakno), osim što je u pitanju više koraka i kemikalija. Počinje kad se drvo nasjecka, usitni i slomi u kašu. Od celuloze se prave listovi, a zatim se namoče u kupki s natrijevim hidroksidom kako bi se dobio celulozni ksantat – zvani viskoza. Nakon druge kupke, tekuća otopina progura se kroz ekstruder dajući vlakna.

Vlakna se zatim stavljaju u treću i posljednju kupku sumporne kiseline, što rezultira pređom koja se koristi za stvaranje modalnih tkanina. Tijekom proizvodnje modala koriste se tvari koje su sigurne za ljudsko zdravlje. To jest, modalna tkanina je potpuno prirodna i bezopasna. Stoga su proizvodi napravljeni od ovog materijala popularni kod ljudi koji preferiraju ekološki prihvatljive tkanine.

Svojstva tkanine

Kako se modal sastoji od viskoznih vlakana koja su izrađena od drveta, modalna vlakna imaju visoku čvrstoću. Stoga, proizvodi izrađeni od ove tkanine ne gube elastičnost i ne skupljaju se čak i nakon mnogo pranja. Svojstva koja krase ovu tkaninu su lakoća, apsorpcija, prozračnost (što je super za tijelo koji je lakše diše noseći tu tkaninu), eko svojstva (kako uglavnom ne sadrži klor i druge toksične tvari bolji je za okoliš), mekoća, potiče hlađenje (zbog čega je tkanina idealna za ljetnu odjeću), te glatkoća i lijep izgled.

Ova tkanina izgleda skoro kao svila, jako je udobna, a poznata je i po tome što ne blijedi i zato zadržava lijep izgled jako dugo. Neki od nedostataka su ti da je tkanina malo skuplja zbog visokih troškova proizvodnje, modalno vlakno lošije zadržava elastična svojstva od viskoze, te iako se smatra da ne izaziva iritacije, osjetljivim osobama sklonim alergijama može izazvati reakciju.

Koliko je održivo modalno vlakno?

Kao i kod mnogih tkanina koje se koriste na održiv način, i modal ima svoje ekološke prednosti. Ne zahtijeva toliko resursa kao ostali materijali i izrađen je od biljnih materijala. Osim toga, lako se njeguje i super je udoban. Međutim, održivost modala je složena.

Istina je da su modalna vlakna održiva koliko i tvrtka koja ih proizvodi. Materijal je korišten često kao alternativa pamuku, zahtijeva mnogo manje vode, no u usporedbi s ostalim polusintetičkim vlaknima, modalna proizvodnja predstavlja značajnu količinu okolišnih i zdravstvenih problema jer se proizvodi s petrokemijskim proizvodima.

Odoljevaju zahtjevima mode 

Na primjer, Lyocell (drugo umjetno vlakno) koristi organsku otopinu za razgradnju drva na celulozu, dok modal zahtijeva jaku dozu otrovnih kemikalija poput ugljičnog disulfida. To dovodi one koji izravno rade s kemikalijama u rizik zbog mogućih nuspojava na zdravlje, iako kemikalije mogu i dalje ugrožavati zdravlje svih koji dođu u kontakt s tkaninom. No iako ga proizvodi nekoliko tvrtki koje tijekom proizvodnje koriste petrokemiju, veći dio svjetskih modalnih vlakana dolazi od iste tvrtke koja proizvodi TENCEL ™, austrijske tvrtke Lenzing AG.

Ova tvrtka svoj modalni proizvod održivo stvara više od 50 godina, a prije otprilike 30 godina lansirali su MicroModal®, još finiju verziju originalnog Lenzing Modal® Danas Lenzing proizvodi preko sedam iteracija svojih modalnih vlakana, uključujući MicroModal® AIR i Lenzing Modal® COLOR. Oboje su stvoreni u pokušaju da udovolje neprestano promjenjivim zahtjevima modne i tekstilne industrije.

Dobra stvar vezana za ovu tvrtku i što Lenzing čini održivijim jest to što se tvrtka obvezala koristiti zatvorene sustave za proizvodnju svih ovih visokokvalitetnih proizvoda s visokim performansama. Zbog toga se štetni plinovi i otrovne kemikalije koje se koriste tijekom proizvodnje ne šalju u okoliš. Lenzing umjesto toga obnavlja te elemente i pretvara ih ili vraća u sirovine da bi se ponovno koristili.

Odgovorno dobavljanje također ostaje glavni prioritet, stoga tvrtka koristi samo drvo iz šuma kojima se održivo gospodari širom svijeta, a kupuju gotovo isključivo od dobavljača certificiranih prema priznatim kriterijima održivosti, poput FSC®. Iako nijedna tvrtka nije savršena, trud tvrtke Lenzing je svakako vrijedan divljenja.

Modal se često hvali kao biorazgradivi i kompostabilni materijal, koji to i može biti ali na kraju ipak sve ovisi o tome za što se vlakno koristi. Ako odjevna tvrtka nanese otrovne boje na materijal, on gubi sposobnost organskog kompostiranja ili razgradnje. Tako da iako je proizvodni proces tvrtke Lenzing održiv, oni zapravo ne proizvode konfekcijske tkanine.
Lenzing prodaje pređe mlinovima i drugima koji koriste pređu za izradu tkanina i druge robe, što znači da bi se mogla miješati s manje ekološkim tkaninama. A najbitnije što svi mi možemo napraviti, je provjeriti što piše na etiketi, te ako nema dovoljno informacija kontaktirati brend odjeće i saznati više.

PHOTOS BY: Unsplash, Lenzing Group Facebook / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.