Gnudi su vrsta talijanskog jela koje podsjeća na male, lagane knedle ili kuglice. Ime “gnudi” dolazi od talijanske riječi “gnudi” što znači “goli” ili “gol”. Gnudi su obično napravljeni od ricotte (talijanskog sira koji se pravi od sirutke), jaja, parmezana i brašna, a ponekad se dodaju i drugi sastojci poput špinata ili začina. Gnudi se često poslužuju uz umake od rajčice, maslaca, ili druge vrste umaka, i često se posipaju dodatnim parmezanom ili svježim biljem. Ova jela su poznata po svojoj nježnoj i svilenkastoj teksturi, te bogatom okusu. U ovom receptu, prilagođenom veganskim preferencijama, koristi se tofu kao zamjenu za ricottu, čineći ih savršenim izborom za vegane ili one koji jednostavno žele eksperimentirati s biljnom prehranom.
Sastojci
• 380g smrznutog špinata, kuhanog i ocijeđenog
• 300g veganske ricotte ili domaće tofu ricotte (tofu izmiksan s 1 žličicom miso paste, 1 žlicom limunovog soka, 1 žlicom prehrambenog kvasca, soli i papra, te malo vode da pomogne pri miješanju)
• 4 žlice prehrambenog kvasca ili veganskog parmezana
• 2 žlice kukuruznog škroba (kao zamjena za jaje)
• 2 žlice brašna
• Sol, papar, muškatni oraščić po ukusu
• Obično brašno za uvaljavanje
Priprema
1. Skuhajte smrznuti špinat prema uputama na pakiranju, zatim ga ocijedite što bolje kako biste uklonili višak vode. Sitno narežite kuhani špinat.
2. U velikoj zdjeli, pomiješajte ocijeđeni špinat, tofu ricottu, sol, papar, muškatni oraščić, kukuruzni škrob, prehrambeni kvasac ili veganski parmezan te brašno. Dobro promiješajte sve sastojke kako bi se sjedinili.
3. Oblikujte malene kuglice (gnudi) od smjese rukama, a zatim ih uvaljajte u obično brašno.
4. Kuhajte gnude u ključaloj vodi sve dok ne isplivaju na površinu, što traje samo nekoliko minuta.
Posluživanje
Gnude poslužite s bogatim domaćim umakom od rajčice ili rastopljenim veganskim maslacem s dodatkom svježe kadulje. Za pripremu umaka od rajčice, dinstajte sitno sjeckani luk, mrkvu i celer na maslinovom ulju, a zatim dodajte pasiranu rajčicu i pustite da se kuha na laganoj vatri najmanje 30 minuta. Ako više volite umak od maslaca i kadulje, rastopite malo veganskog maslaca, dodajte svježu kadulju i pustite da se lagano prožme.
Recept za verziju s ricottom
Sastojci:
• 250g svježeg špinata
• 500g ricotte
• 1 jaje
• 1/2 šalice naribanog parmezana
• Prstohvat soli
• Prstohvat svježe mljevenog crnog papra
• Prstohvat svježe mljevenog muškatnog oraščića
• Otprilike 1/2 šalice brašna (za posipanje i po potrebi)
• Maslac za posluživanje (opcionalno)
• Dodatni parmezan za posipanje (opcionalno)
Upute:
1. Operite špinat i stavite ga u veliku tavu na srednje jaku vatru. Pokrijte tavu i pustite da se špinat smanji i pusti vodu, otprilike 3-4 minute. Maknite poklopac i kuhajte još nekoliko minuta dok većina vode ne ispari. Ostavite špinat da se ohladi.
2. Kada se špinat ohladi, stavite ga u gazu ili kuhinjski ručnik i iscijedite što je više moguće tekućine.
3. U velikoj zdjeli pomiješajte ocijeđeni špinat, ricottu, jaje, naribani parmezan, sol, papar i muškatni oraščić. Dobro promiješajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smjesu.
4. Na radnoj površini posipajte malo brašna. Oblikujte smjesu u male kuglice (gnude) i lagano ih posipajte brašnom kako se ne bi lijepile.
5. U velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu. Kad voda zakuha, lagano ubacujte gnude. Kuhajte ih oko 3-4 minute ili dok ne isplivaju na površinu.
6. Kada gnudi isplivaju na površinu, koristite cjedilo ili perforiranu žlicu kako biste ih pažljivo izvadili iz vode i stavili ih na poslužni tanjur.
7. Poslužite gnude tople, uz dodatak maslaca i dodatnog parmezana ako želite.