veganstvo na

Studija potvrdila: Vegetarijanci i vegani rjeđe obolijevaju od dvije najgore bolesti 21. stoljeća

GREEN_300_listici_sredina

Zdrave životne navike

Na temelju podataka prikupljenih unatrag 20 godina, znanstvenici sa sveučilišta u Bologni zaključili su da se biljna prehrana čini najboljom opcijom za ljudsko zdravlje i dugovječnost.

Pažljivim proučavanjem podataka prikupljenih između 2000. i 2023. godine, tim predvođen liječnikom Angelom Capodicijem sa Sveučilišta u Bologni u Italiji, otkrio je da ljudi koji prakticiraju vegetarijansku i vegansku prehranu u manjem su riziku od nekih teških oboljenja. No to ne znači da biste odmah trebali izbaciti meso iz svoje prehrane budući da se prehrambene potrebe pojedinaca mogu znatno razlikovati. Rezultati ovog istraživanja zapravo ukazuju na to kako promjene u prehrani mogu utjecati na naše zdravlje više nego što se to dosad mislilo.

U posljednjih deset godina mnogi su prešli na biljnu prehranu, što radi zdravstvenih benefita, što radi manjih troškova ili radi očuvanja okoliša. Budući da je prehrana jedna od varijabli koja se relativno lako može promijeniti, Capodici i njegovi kolege željeli su detaljnije sagledati utjecaj biljne prehrane na obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti i tumora, koji se ubrajaju među vodeće uzroke smrti i invaliditeta u svijetu.

Opsežan uvid u bilješke liječnika, s pregledom nalaza i praćenjem zdravstvenih stanja unatrag 20 godina, omogućio je dr. Angelu Capodiciju i njegovom timu detaljnu analizu koja je rezultirala pouzdanim statistikama. No u studiji su uzeli u obzir i brojna ostala istraživanja koja su se bavila učincima prehrane zasićene crvenim i prerađenim mesom, rafiniranim žitaricama i šećerom.

Proučili su 48 izvještaja o zdravstvenim stanjima, potkrijepljenim detaljnim nalazima, kao što je krvna slika, parametri srčanog tlaka, analize tkiva kod tumora, i otkrili da su vegetarijanska i veganska prehrana povezane sa smanjenim rizikom od obolijevanja od ovih teških bolesti.

vegetarijanska prehrana i zdravlje

Općenito, biljna prehrana bila je povezana s boljim razinama kolesterola i šećera u krvi, nižim indeksom tjelesne mase i rjeđim upalama u usporedbi s onima koji su svejedi. Osobe koje su prakticirale vegetarijanstvo i veganstvo također su rjeđe obolijevale od raka i srčanih bolesti – kao i što su imale nižu stopu smrtnosti od tumora.

Međutim, primijetili su da trudnice koje su bile veganke ili vegetarijanke žene nisu imale ništa manju stopu rizika od gestacijskog dijabetesa i hipertenzije nego trudnice koje su konzumirale meso. U studiji su primijetili da industrijski prerađena hrana čak u većoj mjeri loše utječe na zdravlje nego meso, ali su primijetili i da vegetarijanci i vegani češće izbjegavaju takvu hranu nego svejedi.

“Naša studija”, kažu znanstevnici, “procjenjuje različite utjecaje prehrane bez životinjskih proizvoda na kardiovaskularno zdravlje i rizik od raka, pokazujući kako vegetarijanska prehrana može biti korisna za ljudsko zdravlje te jedna od učinkovitih preventivnih strategija u borbi protiv dvije bolesti s najčešćim smrtnim ishodom u 21. stoljeću.”

Istraživanje je objavljeno na u časopisu PLOS ONE.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.