minestrone

Recept za najslavniju talijansku juhu idealnu za hladne dane

Nutritivno bogata i zasitna

S dolaskom jeseni i hladnijih dana sve više žudimo za toplim obrocima te gustim varivima i juhama bogatih okusa, a minestrone juha je svakako jedno od najpoznatijih takvih jela. Ovaj put donosimo recept za vegansku verziju koju ćete, nadamo se, čim prije isprobati.

Minestrone juha je slična varivu, prepuna povrća, graha i tjestenine te ima sve što vam je potrebno za obilan i zdrav obrok od kojeg nećete imati onaj osjećaj presitosti. Osim toga, vrlo je hranjiva jer ima puno vlakana, proteina, vitamina i minerala. Još jedna sjajna stvar je da možete napraviti veću količinu ove juhe jer može trajati skoro cijeli tjedan.

Minestrone juha porijeklom dolazi iz Italije, a značenje riječi minestrone je “velika juha” zbog velike količine raznog povrća. Nastala je tako što su talijanski seljaci skupljali sastojke od ostataka obroka kako bi napravili juhu, što je čini idealnom za korištenje ostatka povrća koje imate pri ruci. Zbog toga ni ne postoji neki klasičan recept za ovu juhu pa možete ubaciti u nju što god od povrća nađete u hladnjaku, no neki od sastojaka koji su tipični su grah, tjestenina i razno, ne bilo kakvo, povrće.

Kako napraviti vegansku minestrone juhu

Za ovu juhu vam je potreban samo jedan lonac i oko 30 minuta vremena. U ovom receptu ćemo koristiti mješavinu kasnog ljetnog povrća kao i temeljac od povrća. Zatim dolazi grah i tjestenina (može i bez glutena) za malo vlakana i biljnih proteina. I na kraju malo lisnatog povrća. Mi smo dodali špinat, ali možete dodati i kelj ili zelje.

Sastojci

  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • ½ crvenog luka, nasjeckanog na kockice
  • 2 srednje mrkve, nasjeckane
  • 2 stabljike celera, nasjeckane
  • 1 velika tikvica, nasjeckana
  • 1 žličica češnjaka u prahu
  • ½ žličice crnog papra
  • 2 žličice talijanskih začina
  • 3 šalice sjeckane rajčice
  • 2 šalice povrtnog temeljca
  • 2 šalice vode
  • 1,5 šalica bijelog graha (može konzervirani)
  • 1,5 šalica smeđeg graha (može konzervirani)
  • 1 šalica fusilli tjestenine od cjelovite pšenice
  • 2 šalice špinata
    .

Upute

U velikom loncu zagrijte ulje na srednjoj vatri. Kad je vruće, dodajte luk, mrkvu, celer i tikvice. Kuhajte 5 minuta ili dok povrće malo ne omekša. Dodajte češnjak u prahu, crni papar i talijanski začin i miješajte oko minutu. Dodajte sjeckane rajčice, povrtni temeljac, vodu i grah i miješajte dok se sve dobro ne izmiješa. Zakuhajte, a zatim dodajte tjesteninu dok se ne skuha al dente. Na kraju umiješajte špinat dok ne uvene. Po želji dodajte soli i papra koliko vama odgovara. Tostirajte omiljeni kruh i poslužite zajedno. Uživajte!

PHOTOS BY: Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.