aurora borealis naslovna

Sunce se bliži solarnom maksimumu, evo kako će to utjecati na Zemlju

GREEN_300_listici_sredina

Astronomski fenomeni

Ako ste kojim slučajem propustili tijekom prošlog tjedna vidjeti na nebu prekrasne Aurore Borealis, ne uzrujavajte jer ćete ih ove godine viđati često.

Tijekom prošlog tjedna došlo je do snažne solarne oluje, a cijeli vikend mogle su se vidjeti Aurore Borealis u većem dijelu SAD-a i Europe. Prema ljestvici, koju koristi Američka Nacionalna administracija za oceane i atmosferu (NOAA), a koja ima skalu od G1 do G5, intenzitet solarne oluje koja je pogodila Zemlju bio je iznad očekivanog – G5.

Ako ste kojim slučajem propustili ovaj nebeski spektakl, ne uzrujavajte se jer, prema nedavnom članku u časopisu Nature, ove nas godine očekuju još mnoge Aurore Borealis. Naime, tijekom 2024. godine Sunce se približava “solarnom maksimumu”, u koji ulazi jednom u 11 godina, kada je solarna aktivnost najveća.

Solarna ili geomagnetska oluja događa se tijekom snažnih izboja energije iz Sunca u obliku solarnih baklji koje se šire prema ostalim planetima u Sunčevu sustavu, uključujući i Zemlju. Kada solarne baklje prolaze kroz Zemljinu atmosferu, dolazi do stvaranja fenomena polarne svjetlosti ili Aurora Borealis.

Inače, osim što nam pružaju tako predivan prizor za gledanje, solarne oluje mogu utjecati na infrastrukturu u orbiti blizu Zemlje i na Zemljinoj površini, ometajući komunikacije, električnu mrežu, navigaciju, radio i satelitske sustave.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.