25fdb9256832aac735d8ad2a6a9284ec

8 svjetskih jela koje možete napraviti od starog i neupotrebljenog kruha

GREEN_300_listici_sredina

U slast!

Prvo pravilo kada je kruh u pitanju, svakako je ne bacaj! Mnogima je u svijetu danas kruh i dalje luksuz, a kad ga nepotrebno nagomilate u svojoj kuhinji, možda vam ovih osam ideja da inspiraciju za sutrašnji ručak ili večeru.

U rujnu na Međunarodni dan osviještenosti o otpadu od hrane otkrili smo da se dnevno u Hrvatskoj baci 135 tona kruha. Gotovo svako kućanstvo dnevno kupi barem jedan krušni proizvod, a rijetki su oni koji njegove ostatke konzumiraju i drugi dan. To što nije friško ne znači da kruh nije jestiv i koji dan nakon što ga kupimo u pekarama i trgovinama. Upravo je ovaj proizvod temelj svake kuhinje, pa se ne kaže uzalud ja je kruh zapravo život.

Svaka kultura ima kruh koji čini temelj njezine tradicionalne prehrane. Bilo da se radi o tortiljama u Latinskoj Americi, chapatijima u Indiji ili baguetteima u Francuskoj, ove različite kombinacije brašna i vode igraju važnu ulogu u stvaranju etničkih kuhinja tako ukusnim i raznolikim.

Uz sve te kruhove, međutim, dolazi i mnogo ostataka i viškova. Srećom, mnoge od tih istih kultura koje vole kruh smislile su pametne načine kako iskoristiti ostatke kruha i umjesto da završe na otpadu, već danas od njih možete napraviti odlična jela ili od njih napraviti priloge glavnom jelu. Vodimo vas na put oko svijeta u obliku krušastih specijaliteta.

Panzanella, Ribollita, Pappa al Pomodoro

Italija je nedvojbeno gospodar jela od kruha. Ima niz poznatih tehnika za korištenje starog kruha, kao što su panzanella (salata od rajčice i kruha), ribollita (juha od bijelog graha i povrća s komadićima kruha umiješanim na kraju) i pappa al pomodoro (juha od pasirane rajčice s pire kruhom). Svako jelo za sebe posebno, a ako vam se nijedno od ovog ne čini privlačno, uvijek možete napraviti bruskete, također talijansko jelo za koje vam treba prepečeni kruh, češnjak, maslinovo ulje i povrće.

Skoradlia

U tradicionalnoj grčkoj kuhinji pronaći ćete skoradliu. Riječ je o gustom pireu od češnjaka na podlozi od krumpira, oraha, badema i natopljenog starog kruha pomiješanog s maslinovim uljem u glatku emulziju, kojoj je dodano malo octa. Može poslužiti kao glavno jelo, ali i kao prilog baš poput klasičnog pire krumpira.

Fattoush

Fattoush je bliskoistočna verzija panzanelle. Sadrži nasjeckanu salatu s puno peršina, vinaigrette i krutone od odstajale pogače koja se kod njih koristi kao kruh.

Gazpacho

Tradicionalna španjolska hladna juha od rajčica. No, jeste li znali da njeizn tajni sastojak upravo kruh? Razlog više kako iskoristiti komadiće neupotrebljenog kruha.

Puding od kruha

Puding od kruha odličan je način da iskoristite stari kruh s kvascem. Prikladna je gotovo svaka vrsta kruha, od onog klasičnog, do  peciva s cimetom ili čak muffina. Komadi se rašire u tepsiju, preliju začinjenim mlijekom ili vrhnjem i jajima te se peče kao kolač. Na vrh ovog pudinga možete kasnije staviti i kuglicu sladoleda od vanilije.

Pohani kruh

Definitivni “pobjednik” jela od viška kruha. Barem kod nas u Hrvatskoj. Pohani kruh obožavat će i oni koji će uz njega jesti slane namirnice, ali i oni koji će na njega samo posipati malo šećera i cimeta.

Krušne mrvice, krutoni

Ovo su sastojci koje možete napraviti od neupotrebljenog kruha, a onda ih kasnije koristiti za spremanje nekih jela poput pohanja ili za dodatak salatama i juhama. Vrlo je jednostavno napraviti svoje krušne mrvice, ali i krutone. Osušeni kruh stavite u sjeckalicu ili blender i dobivene mrvice hermetički spremite. Krutone pak napravite tako što ćete kruh narezati na kockice, postaviti na lim za pečenje i ostavite u pečnici dok ne dobiju blago smeđu boju.

PHOTOS BY: Unsplash, Pinterest, Pexeles / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.