vrtlarenje kalorije

Vrtlarenje je bolje od šetnje ili bicikliranja: Koliko kalorija trošite sađenjem, a koliko zalijevanjem vrta?

GREEN_300_listici_sredina

I za tijelo i za dušu

Ako želite spojiti ugodno s korisnim, barem kada je tjelovježba u pitanju, nema bolje aktivnosti od vrtlarenja. Osim što ćete svoje tijelo održati u dobroj formi, imat ćete i zdrave namirnice na svome stolu.

Ne kažemo da se ne trebate vježbati u teretani, trčati, plivati ili voziti bicikl. Tjelovježba je preduvjet za zdravlje, dobru formu i dugoročnu vitalnost. No vrtlarenje ne samo što tijelu donosi benefite nego zbog izravnog kontakta s biljkama i zemljom, blagotvorno djeluje i na psihu. I dobivate bonus – prekrasno povrće na svome stolu, koje ste sami uzgojili, ili cvijeće i biljke koje su odmor za vaše oči.

Svatko tko je proveo neko vrijeme radeći u vrtu dobro zna da je vrtlarenje fizički zahtjevan posao. Iako  se zalažemo za “lijenčarenje”, bez kopanja, čupanja trave i grabljanja lišća, i dalje postoji mnogo aktivnosti koje u svome vrtu redovito morate obavljati ako želite da vam kulture koje ste zasadili i uspiju.

Vrtlarenje je, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC),  vježba umjerena intenziteta, a ako tjedno u vrtu provedete barem 2,5 sata, može smanjiti rizik od pretilosti, visokog krvnog tlaka, dijabetesa tipa 2, osteoporoze, bolesti srca, moždanog udara, depresije, raka debelog crijeva i prijevremene smrti.

Ljudi koji imaju svoj vrt i brinu se o biljkama, vjerojatno vježbaju 40 do 50 minuta dulje od onih koji kao svoju umjerenu aktivnost odaberu šetanju ili bicikliranje.

vrtlaenje potrošnja kalorija

Koliko kalorija troše određene aktivnosti u vrtu?

Evo koliko kalorija možete  sagorjeti u satu vrtlarenja, ali uzmite u obzir da govorimo samo o prosječnim vrijednostima jer se potrošnja kalorija razlikuje od osobe do osobe i ovisi o životnoj dobi, težini, postotku masnog tkiva u tijelu itd.

  • Intenzivno uređivanje vrta: 400 – 600 kalorija na sat
  • Grabljanje lišća: 350 – 450 kalorija na sat
  • Čišćenje vrta: 400 kalorija na sat
  • Košnja trave: 250 – 350 kalorija na sat
  • Plijevljenje: 200 – 400 kalorija na sat
  • Sadnja bilja: 200 – 400 kalorija na sat
  • Zalijevanje: 120 kalorija na sat
Slušajte svoje tijelo

Unatoč brojnim koristima vrtlarenja, postoje i rizici. Važno je osluškivati svoje tijelo i paziti na to da cijelo vrijeme pijete dovoljno tekućine. Najbolje je vrtlariti ranije ujutro ili u kasnijim poslijepodnevnim satima, kada je sunce slabije, a temperature su niže.

I, naravno, ako bolujete od nekih kroničnih oboljenja, prije se savjetujte sa svojim liječnikom.

PHOTOS BY: Guliver Image/Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.