vrt u srpnju naslovna

Vrtlari ljeti nemaju godišnji: Što se bere, a što se još može sijati u srpnju?

GREEN_300_listici_sredina

Pune ruke posla

Ljeto je vrtlarima najintenzivnije razdoblje. Nema odlaska na more ako želite ubirati plodove onoga što ste proljetos posijali ili posadili, ili ako želite plodnu jesen.

Osim svakodnevnog zalijevanja, svaki dan u vrtu ima još svakakvog posla. Neke biljke presađujete, a neke možete i zasijati. Naravno, tijekom srpnja dolazi i ono povrće koje treba obrati i uživati u njemu.

rajčice u srpnju

U srpnju je vrijeme za branje graška, mahuna, salate, mrkve, blitve i mladoga krumpira, a na njihovo mjesto možete presaditi sadnice kupisnjača ili posijati nove kulture. Od sredine srpnja na scenu dolaze i rajčice, paprike, krastavci i tikvice.

Presadite kupusnjače

Ako ste tijekom lipnja posijali sjeme kupusnjača – kelja, cvjetače, korabice, kupusa, brokule, šenona i kelja pupčara – sada ove biljčice spremne za presađivanje na otvoreno. Najbolje je presaditi ih na mjesto gdje su vam bili grašak, mahune i salata, krumpir i luk srebrenac, a kako su mlade kupusnjače prava poslastica puževima, dobro ih je i zaštiti. Pepeo drveta, ljuske jaja i čašice s pivom, ukopane u zemlju, dobra su ekološka zaštita.

paprika u srpnju

Lisne uši jedva čekaju mladu biljku, a možete ih ukloniti koprivom potopljenom u vodu na 24 sata, pepelom i duhanom.

Što sve možete posijati u srpnju?

Tijekom srpnja možete posijati, na primjer, krastavce kornišone, a prvi će vam plodovi stići već oko 40 dana nakon zametanja plodova. Naravno, možete posijati mahune i ciklu.

I rotkvica se krajem srpnja može sijati kao postrni usjev, a špinat posađen krajem srpnja za berbu će dospjeti za 40 do 50 dana nakon nicanja.  I mrkvu, peršin, poriluk, podzemnu korabu, radič, kineski kupus i salatu također možemo ponoviti u srpnju.

I, dragi vrtlari, neka vam i jesen bude puna sočnih i zdravih plodova!

PHOTOS BY: Pexels/Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.