5-3-696x464

Jeste li čuli za tenisice napravljene od otpada iz vinske industrije?

GREEN_300_listici_sredina

Brend koji oduševljava inovacijama

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Skup znanstvenika, tehnologa i dizajnera stvaraju ključne proizvode od inovativnih tehnoloških i bio-inženjerskih materijala.

Sigurno ste primijetili kako u zadnjih nekoliko godina, imamo sve više izbora po pitanju odjeće. Od kakvog materijala, gdje je izrađena, na koji način, koliko energije i vode je utrošeno u proizvodnju, tko ju je radio do uvjeta u kojima je proizvedena. Sve što se većina ljudi nikada nije prije zapitala, niti je većinu to i zanimalo.

Danas je proizvodnja tekstila druga industrija, nakon naftne, koja najviše zagađuje na svijetu. Ukupne emisije stakleničkih plinova iz proizvodnje tekstila trenutno iznose 1,2 milijarde tona godišnje i čine 10% globalnih emisija ugljika, a kažu da bi do 2030.g. taj broj mogao narasti i na 60%. Iako očekujemo da cijela industrija donese nove zelenije odluke i promijeni način poslovanja, mi sami možemo utjecati na taj cijeli proces svojim odlukama. Veliki broj brendova je već promijenio svoje navike u proizvodnji, a isto tako pokrenulo se mnogo novih brendova koji su nastali isključivo sa željom da budu održivi modni brend i kao takav se nametnu na ovom zatrpanom tržištu. Kada želite ulagati u nove komade, postoje mnogi brendovi koji poduzimaju razne korake kako bi smanjili emisiju ugljika u industriji i primijenili etičke prakse – sve bez ugrožavanja stila.

Jedan od takvih brendova je i hvalevrijedan Pangaia, jedan od najdražih etičkih brendova trendsetterica i slavnih osoba poput Pharrella Williamsa, Belle Hadid, Justina Biebera i mnogih drugih. Eco-friendly brend koji ukazuje put i ostalima kako da promijene način proizvodnje i utjecaj svog brenda na planet te nas uče kako je moguće u isto vrijeme biti ekološki osviješten i cool.

Pangaia je globalni kolektiv, kako sami vole reći, jednog srca i mnogih ruku. Skup znanstvenika, tehnologa i dizajnera koji stvaraju ključne proizvode od inovativnih tehnoloških i bio-inženjerskih materijala. Koriste vlakna na bazi biomaterijala i materijale od recikliranih plastičnih boca kako bi stvorili šaroliku kolekciju udobnih trenirki, majica, jakni, kapa i čarapa. Prirodne botaničke boje biljaka kombiniraju se s antibakterijskom pepermintom, tako da vaša odjeća dulje ostaje svježa i čine se svi napori kako bi se osigurala potpuna transparentnost lanca opskrbe.

Koriste se jedino prirodne boje koje su stvorene od otpadne hrane i prirodnih resursa. Način na koji se boji tekstil troši manje vode, nije toksičan i biorazgradiv je. Svi logotipi i grafike na odjeći također su stvoreni tintom bez PVC-a na bazi vode. Primjerice, majice su izrađene od prirodnih vlakana morskih algi koje su lagane i učinkovitije upijaju vlagu u usporedbi s pamukom. Naravno, materijal je biorazgradiv. Za one koji traže alternative perju, bit će im drago čuti da su Pangaia puff jakne izrađene od organske, veganske alternative bez okrutnosti, napravljene od suhog divljeg cvijeća. Taj materijal FLWRDWN ™ je registrirani Pangaia patent te je trebalo više od 10 godina da se razvije ovaj izvanredni veganski, cruelty-free materijal.

Još jedna inovacija koja nam dolazi iz njihovog laboratorija su nevjerojatne zero-waste tenisice, koje su u potpunosti napravljene od nusprodukata vinske industrije kao što je koža grožđa, sjemenke i stabljike. Uzeli su čak 6,5 milijardi litara otpada iz vinske industrije i napravili od toga tenisice. Taj otpad koji dolazi od raznih ostataka grožđa su pretvorili u cruelty-free, koži nalik, materijal. Ostatak njihove minimalističke tenisice je napravljen od 100% reciklirane gume koju su koristili za potplate, prirodne pamučne čipke za vezice sa 100% recikliranim plastičnim krajevima, te je čak i ljepilo koje se koristi bio ljepilo na bazi vode. Tako su postigli da se nikakvi novi resursi ne crpe iz planeta te da je cijeli proces proizvodnje potpuno kružni i baziran na odgovornoj proizvodnji.

Pangaia nas u budućnosti planira iznenaditi novim znanstvenim dostignućima koje žele staviti na raspolaganje svim potrošačima i olakšati široku upotrebu njihovih tehnologija u mnogim drugim tvrtkama i industrijama. Plan im je istražiti i ostale modne kategorije od nakita do dodataka za dom pa nas jako veseli vidjeti kakve nove tehnologije i materijale će nam otkriti.

Ima još dosta drugih brendova koji su se okrenuli održivosti, ili pokrenuli radi iste, te nam svima govore kako je moguća proizvodnja odjeće na održiv način koji je respektabilan prema prirodi. Mi samo moramo odlučiti da odabiremo te brendove umjesto onih koji doprinose zagađenju i ne rade na izmjenama svojih praksi.

PHOTOS BY: Instagram @pangaia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.