Britanska modna dizajnerica predstavila prve komade izrađene od tkanine na bazi gljiva

GREEN_300_listici_sredina

Modna demonstracija

Stella McCartney predstavila je svoje prve komade odjeće izrađene s Mylom, veganskom i održivom kožnom alternativom.

Stella McCartney je poznata kao cjeloživotna vegetarijanka, osoba koja je uvijek bila korak prije svih po pitanju prava životinja te u svojim kolekcijama od samog nastanka brenda nikada nije koristila životinjske materijale. Kao brend se kontinuirano razvija i uključuje nove načine za smanjenje utjecaja na okoliš, koristeći inovativne tehnike u cijelom opskrbnom lancu i dizajnu. U njezinim kolekcijama se ne koristi koža ni krzno, primjenjuje se upotreba regeneriranog kašmira umjesto djevičanskog kašmira, kao i održiva viskoza, sve radi smanjenja štetnog učinka na okoliš. Najnoviji korak koji je Stella poduzela je korištenje veganske kože, odnosno biljne kože napravljene od micelija (vegetativnog dijela gljiva). McCartney je ovu eko kožu nazvanu prigodno Mylo, razvila u suradnji s kalifornijskom tvrtkom Bolt Threads.

U jednom intervjuu za Vogue, Stella je priznala kako njezina prethodna umjetna koža nije bila dovoljno održiva u mjeri kojoj je htjela. Mylo je izrađen od micelija, beskonačno obnovljivog podzemnog korijenskog sustava gljivica, što stvara iznenađujuće mekan materijal koji je sada dostupan u raznim teksturama i napokon je zadovoljna rezultatima što nije ni čudo jer je ovaj put i sama bila dijelom njezinog nastanka. McCartney je prvi put počela raditi s Bolt Threadsom 2017. godine i dio je Mylo putovanja od njegovog početka. U listopadu 2020. godine Bolt Threads najavili su da predstavljaju Mylo tkaninu koja izgleda i izgleda poput kože kao dio ekskluzivnog udruženja brendova koji osim Stelle McCartney uključuje i Adidas, Kering i Lululemon. Prvi proizvod ikad stvoren s Mylom bio je prototip torbe s potpisom marke Falabella, koja je debitirala u sklopu izložbe V&A ‘Fashioned from Nature’ 2018. godine.

Proces izrade Myla u potpunosti je bez okrutnosti i dizajniran je da smanji utjecaje na okoliš. Mylo je mekan, sadržajan materijal koji je certificiran na biološkoj osnovi, što znači da je izrađen pretežno od obnovljivih sastojaka koji se danas nalaze u prirodi. Micelij je regenerativan i obilno uspijeva u divljini hraneći se prirodnim resursima. Znanstvenici iz tvrtke Bolt Threads naučili su kako reproducirati ono što se događa ispod šumskog dna, gdje micelij najbolje raste, u laboratoriju. Ovaj vrhunski postupak, objašnjava Bolt, osmišljen je tako da ima minimalan utjecaj na okoliš i traje danima, a ne godinama poput uzgoja stoke.

Za proizvodnju kilograma kože potrebno je 17.000 litara vode, a stočarska poljoprivreda čini oko 18 posto globalnih emisija stakleničkih plinova i potiče uništavanje vitalnih ekosustava. Bolt Threads ističe i da Mylo nije na bazi nafte, za razliku od sintetičke kože, što znači da se više fosilnih goriva može zadržati u zemlji, a manje plastike taloži na odlagalištima i oceanima.

McCartney je za prvu ruku objavila samo dva proizvoda kako bi demonstrirala potencijal materijala, a radi se o crnom prsluku i hlačama. U kampanji za novu kolekciju nosila ih je Paris Jackson, poznata ekološka aktivistica i veganka, što ju čini idealnom osobom za promociju ovog brenda. Sportski stilovi osmišljeni su tako da se uklapaju u McCartneyjinu kolekciju za ljeto i jesen 2021. Iako je McCartney bila prva luksuzna kuća koja je otkrila odjeću stvorenu s Mylom, dizajnerica navodi da se ta dva komada ne prodaju, ali je dodala da planira integrirati kožnu tkaninu u buduće kolekcije. Govoreći za američki Vogue, McCartney je izjavila: “Ovo je budućnost mode. Ako uspijemo to ispravno shvatiti, onda zaista možemo imati velik utjecaj na planet”.

PHOTOS BY: Stellamccartney.com, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.