BQ5R0JLBxRa

Piñatex – zamjena za kožu napravljena od lišća ananasa

GREEN_300_listici_sredina

Materijal budućnosti?

Tvrtka Ananas Anam je sve popularnija u svijetu po svom Piñatex materijalu koji je alternativa prirodnoj koži izrađena od celuloznih vlakana ekstrahiranih iz lišća ananasa.

Piñatex je razvila Dr. Carmen Hijosa, a sve je počelo kada je 90-ih godina prošlog stoljeća kao stručnjak za kožarske proizvode otišla na Filipine posavjetovati se o filipinskoj industriji izvoza kože. Shvativši koliki utjecaj masovna proizvodnja kože i kemijskog štavljenja ima na okoliš, odlučila je da više ne može biti dio tog problema. Počela je istraživati alternative i našla se inspiriranom obiljem prirodnih resursa, uključujući upotrebu biljnih vlakana u tradicionalnom tkanju.

Poput Barong Tagaloga, prirodne filipinske nošnje, Carmen je nastojala stvoriti novi tekstil koji bi se mogao komercijalno proizvoditi, pružiti pozitivan socijalni i ekonomski učinak te imati minimalni utjecaj na okoliš. Izrada Piñatex materijala nadahnuta je načelima kružnog gospodarstva. Industrija ananasa godišnje proizvede 40.000 tona otpadnog lišća ananasa, koje se obično ostavi da istrune ili se spali. Na ovaj način se ono iskorištava, pa sirovina ne zahtijeva dodatne okolišne resurse za proizvodnju i tako ima minimalni utjecaj na okoliš. Sam materijal se izrađuje filcanjem dugih vlakana od lišća ananasa kako bi se stvorio netkani supstrat.

Približno 480 listova (otpad od 16 biljaka ananasa) potrebno je za stvaranje jednog četvornog metra materijala. U materijalu se koriste vlakna dugih listova koja odvajaju uzgajivači ananasa za dodatni prihod, a ostaci biomase iz postupka mogu se koristiti kao gnojivo. Piñatex se proizvodi djelomično iz otpadnog proizvoda koji ne zahtijeva dodatnu zemlju, vodu, pesticide i gnojiva. Također se izbjegava uporaba otrovnih kemikalija i teških metala koji se koriste u proizvodnji životinjske kože. Materijal je pogodan za odjeću i razne modne dodatke, a koristilo ga je preko 1000 svjetskih robnih marki, uključujući Hugo Boss i H&M.

PHOTOS BY: Instagram, Piñatex / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.