Najčešća dva razloga zbog čega ljudi ne jedu jaja jesu alergija ili veganski način prehrane. Da bismo vidjeli koje su im namirnice adekvatna zamjena, prvo trebamo vidjeti koja svojstva jelima daju baš jaja. Jaja imaju nekoliko funkcija u pripremi hrane – doprinose strukturi, boji, okusu i konzistenciji pečenih jela.
Povezivanje. Jaja pospješuju povezivanje raznih sastojaka i sprečavaju raspadanje forme jela, odnosno učvršćuju strukturu.
Dizanje. Jaja zadržavaju mjehuriće zraka u hrani, uzrokujući njihovo širenje tijekom zagrijavanja. To pomaže hrani da nabubri, dajući, na primjer, kolačima volumen i lagani, prozračan okus.
Vlažnost. Tekućina iz jaja prelazi u druge sastojke, što pomaže daje potrebnu vlažnost i gotovom proizvodu.
Okus i izgled. Jaja prenose okuse drugih sastojaka, a kod pečenih proizvoda daju onaj privlačan zlatno-smeđi ton.
Evo koje namirnice mogu nadomjestiti neka svojstva jaja u kuhanoj ili pečenoj hrani.
Pire od jabuka
Pire od kuhanih jabuka, često zaslađen ili aromatiziran drugim začinima, poput muškatnog oraščića i cimeta, odlična je zamjena za jaja. Korištenjem 1/4 šalice (oko 65 grama) pirea od jabuka možete zamijeniti jedno jaje u većini recepata za kolače.
Mljeveni lan ili chia sjemenke
Mljeveni lan i chia sjemenke vrlo su hranjiva zamjena za jaja. Bogate su omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i drugim hranjivim spojevima. Da biste zamijenili jedno jaje, umutite 1 žlicu (7 grama) mljevenog lanenog ili chia sjemenki sa 3 žlice (45 grama) vode dok se potpuno ne upiju i zgusnu. Najbolje pristaju u palačinkama, vaflima, muffinima, kruhu i kolačima.
Zgnječena banana
Zgnječena banana je još jedna popularna zamjena za jaja. Jedini nedostatak je što gotovo jelo može poprimiti okus banane. Odlična je zamjena okusom neutralnija bundeva ili avokado. Bez obzira na voće koje odaberete koristiti, jaje možete zamijeniti sa 1/4 šalice (65 grama) voćnog pirea.
Proizvodi pečeni s voćnim pireom možda se neće toliko zapeći, ali će biti gusti i vlažni. Ova zamjena najbolje funkcionira u kolačima, muffinima, brownijima i brzim kruhovima.
Ocat i soda bikarbona
Mješavina 1 žličice (7 grama) sode bikarbone sa 1 žlicom (15 grama) octa može zamijeniti 1 jaje u većini recepata. Kada se pomiješaju, ocat i soda bikarbona pokreću kemijsku reakciju koja proizvodi ugljični dioksid i vodu, što čini pečene proizvode laganima i prozračnim. Ova zamjena najbolje funkcionira za kolače, muffine i brze kruhove.
Jogurt ili kiselo mlijeko
I jogurt i kiselo mlijeko dobre su zamjene za jaja. Možete koristiti 1/4 šalice (60 grama) jogurta ili kiselog mlijeka po jajetu. Ova zamjena najbolje funkcionira za muffine i kolače.
Namaz od orašastih plodova
Namazi od orašastih plodova, poput kikirikija, indijskog oraščića ili badema, također se mogu koristiti za zamjenu jaja u većini recepata. Da biste zamijenili jedno jaje, koristite 3 žlice (60 grama) namaza od orašastih plodova. To može utjecati na okus vašeg gotovog proizvoda, a najbolje pristaje u browniejima, palačinkama i keksićima. Također, uzimajte samo glatke namaze, ne hrskave, kako bi se što lakše sljubili s ostalim sastojcima.
Gazirana voda
Gazirana voda može dodati vlagu receptu, ali također djeluje kao odlično sredstvo za dizanje tijesta. Karbonacija zadržava mjehuriće zraka, što pomaže da gotov proizvod bude lagan i prozračan. Možete zamijeniti svako jaje sa 1/4 šalice (60 grama) gazirane vode. Ova zamjena odlično funkcionira za kolače, i brze kruhove.