voće naslovna

7 tajanstvenih plodova: Za njih se misli da je povrće, a zapravo je voće

GREEN_300_listici_sredina

Botanika vs. kulinarstvo

Za rajčicu ste sigurno čuli da je voće, a lubenica da je povrće. No sljedećih šest biljaka, o kojima pišemo, i nas su iznenadile. Pogledajte u naš popis voća, za koje ste možda i vi smatrali da je povrće.

Botaničari će vam reći da je rajčica voće, i mnogi od vas to već znaju. No ono što možda ne znate jest da su rajčice u Sjedinjenim Američkim Državama pravno klasificirane kao povrće. Godine 1893. Vrhovni je sud dodijelio rajčici klasificikaciju povrća “na temelju načina na koji se koristi i općeg javnog mišljenja”. Ako se pitate zašto je Vrhovni sud odlučivao o nečemu poput ovoga, to je imalo veze s porezima. Povrće je tada oporezovano, dok voće nije.

rajčica

Općenito govoreći, voćke proizvode sjeme, za rast im je potrebno oprašivanje, a širenjem sjemena širi se i vrsta. Kod povrća su obično jestivi izdanci, listovi, korijeni, lukovice i drugi dijelovi biljke. Postoji neslaganje u nekim slučajevima klasifikacije, kao i zbunjenost što se tiče okusa – slatkoća ili slanost različitog voća i povrća.

Masline

masline

Većina misli da su masline povrće, a ne voće. No masline su voće jer dolaze iz cvijeta maslinova drveta. Voće dolazi iz cvijeta. Zato su svi ovi “povrtni” plodovi tehnički voće – rastu iz cvijeta.

Patlidžan

Definitivno se odnosimo prema patlidžanima kao prema povrću. Slani su i ponekad gorki, ali nikada nisu slatki. No, ne samo što su patlidžani botanički voće, već se smatraju i bobičastim voćem – vrlo, vrlo veliko bobičasto voće. Iako, možda ih ne biste trebali stavljati u smothie.

Bundeve i tikvice

bundeve

Bundeve i druge vrste tikvi, uključujući tikvice (poznate i kao ljetne tikvice), započinju kao plodovi iz cvijeta i potrebno je oprašivanje, pa su tehnički voće.

Krastavci

krastavci

Krastavci su usko povezani s bundevama i tikvicama. Kada vidite krastavac s cvijetom, ima smisla, zar ne?

Grašak

grašak

Grašak svakako izgleda kao povrće, zar ne? U mahuni su sjemenke, koje su zapravo plod i imaju slatkasti okus.

Ljute papričice i paprike

ljute papričice

Zaista se čini čudnim da su ljute papričice na ovom popisu, pogotovo kad shvatite da je nešto poput habanera – paprike koja je 70 puta ljuća od bibera – tehnički gledano voće. Bez obzira na to je li paprika slatka poput zelene paprike ili izuzetno ljuta poput habanera, sve potječu iz cvijeta i stoga su voće.

Zašto ih smatraju povrćem?

Vjerojatno budući da imaju nisku razinu prirodnih šećera, ljudi koji ih smjestili u kategoriju povrća, i tako ih pripremali. Ušli su u skupinu pravoga povrća koje dolazi iz listova, stabljika, korijena, gomolja i lukovica biljke, ili povrća koje je cvijet biljke, kao što je brokula ili karfiol.

No jelo poput ratatouillea, napravljeno od rajčice, patlidžana i tikvica, botanički gledano, zapravo je samo pečena voćna salata.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.