bundeva naslovna

Došla je sezona bundeva: Evo 10 zdravih razloga zašto ovaj plod jeseni treba biti na vašem jelovniku

GREEN_300_listici_sredina

Priroda liječi

Za bundevu neki kažu da je voće, a neki da je povrće. I jedni i drugi su u pravu jer ona ulazi u skupinu voćnog povrća. No zar je važno što je ako je tako dobra za naš organizam.

Jesen je puna plodova koji su iznimno hranjivi i bogati raznim nama potrebnim nutrijentima, a kraljica jesenskog voća ili povrća (kako vam drago) sigurno je bundeva. Možete uživati u njezinu mesu i sjemenkama, koje se mogu sušiti, od njih se radi vrlo hranjivo ulje, a mogu se samljeti i u brašno.

Naša je preporuka da maksimalno iskoristite u sastavljanju jelovnika bundevu, a donosimo i 10 razloga kojima ćemo vas sigurno nagovoriti da nas i poslušate.

1. Bundeva je bogata antioksidansima koji djeluju protuupalno pa je odlična za zdravlje zglobova, kod raznih upala i ozljeda mekog tkiva.

2. Kako obiluje vitaminom  A, odlična je za zdravlje očiju.

3. Visoke razine vitamina C jačaju imunitet i potiču proizvodnju kolagena zbog čega je odlična za kožu i izvrstan partner u borbi protiv starenja.

4. Bundeva je i dobar izvor vlakana pa čisti tijelo od toksina i pomaže kod mršavljenja.

5. Narančasta je upravo zbog velikih količina karotena koji je odličan za prevenciju od kardiovaskularnih bolesti.

bundeva

6. Sjemenke bundeve bogate su proteinima i masnim kiselinama koje pomažu u reguliranju razina kolesterola, čuvaju od artritisa, poboljšavaju moždane funkcije i omogućuju zdrav izgled kože.

7. U mesu i sjemenkama bundeve ima i magnezija, koji  je neophodan za zdravlje kostiju, mišića i živčanog sustava,

8. Bundeva obiluje kalijem i cinkom koji su ključni u prevenciji od kardiovaskularnih bolesti i visokog krvnog tlaka. Cink je odličan i za plodnost, lijepu kožu, ali i jača imunitet.

9. Bundeva sadrži L triptofan, spoj koji je prekursor serotonina, hormona sreće, i odličan je u borbi protiv anksioznosti i depresije.

10. Ulje od sjemenki bundeve bogato je oleinskom kiselinom koja snizuje “loš” LDL kolesterol i štiti od srčanožilnih bolesti. Također je dragocjen izvor vitamina D, E i K te magnezija, željeza, mangana, bakra, cinka i selena. Bakar i mangan važni su za otpornost organizma na stres.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.