Jesen je puna plodova koji su iznimno hranjivi i bogati raznim nama potrebnim nutrijentima, a kraljica jesenskog voća ili povrća (kako vam drago) sigurno je bundeva. Možete uživati u njezinu mesu i sjemenkama, koje se mogu sušiti, od njih se radi vrlo hranjivo ulje, a mogu se samljeti i u brašno.
Naša je preporuka da maksimalno iskoristite u sastavljanju jelovnika bundevu, a donosimo i 10 razloga kojima ćemo vas sigurno nagovoriti da nas i poslušate.
1. Bundeva je bogata antioksidansima koji djeluju protuupalno pa je odlična za zdravlje zglobova, kod raznih upala i ozljeda mekog tkiva.
2. Kako obiluje vitaminom A, odlična je za zdravlje očiju.
3. Visoke razine vitamina C jačaju imunitet i potiču proizvodnju kolagena zbog čega je odlična za kožu i izvrstan partner u borbi protiv starenja.
4. Bundeva je i dobar izvor vlakana pa čisti tijelo od toksina i pomaže kod mršavljenja.
5. Narančasta je upravo zbog velikih količina karotena koji je odličan za prevenciju od kardiovaskularnih bolesti.
6. Sjemenke bundeve bogate su proteinima i masnim kiselinama koje pomažu u reguliranju razina kolesterola, čuvaju od artritisa, poboljšavaju moždane funkcije i omogućuju zdrav izgled kože.
7. U mesu i sjemenkama bundeve ima i magnezija, koji je neophodan za zdravlje kostiju, mišića i živčanog sustava,
8. Bundeva obiluje kalijem i cinkom koji su ključni u prevenciji od kardiovaskularnih bolesti i visokog krvnog tlaka. Cink je odličan i za plodnost, lijepu kožu, ali i jača imunitet.
9. Bundeva sadrži L triptofan, spoj koji je prekursor serotonina, hormona sreće, i odličan je u borbi protiv anksioznosti i depresije.
10. Ulje od sjemenki bundeve bogato je oleinskom kiselinom koja snizuje “loš” LDL kolesterol i štiti od srčanožilnih bolesti. Također je dragocjen izvor vitamina D, E i K te magnezija, željeza, mangana, bakra, cinka i selena. Bakar i mangan važni su za otpornost organizma na stres.