orca u moru naslovna

Napokon će doma! Orka Lolita pušta se na slobodu nakon 50 godina zarobljeništva

GREEN_300_listici_sredina

Uhvaćena je sa 7 godina

Od 1961. godine, 174 orke su umrle u zatočeništvu, a 30 mladunaca bilo je mrtvorođeno ili pobačeno. Orke na slobodi mogu živjeti do 80 godina, visoko su društvene životinje i u prirodi nemaju prijetnju od grabežljivaca.

Orka Lolita, stara 57 godina, koja je držana u zatočeništvu u akvariju na Floridi više od 50 godina, bit će puštena na slobodu. Orka je držana u zatočeništvu od 1970. godine, kada je bila dio grupe od 80 orki koje su uhvaćene na pacifičkoj sjeverozapadnoj obali Amerike.

Tada je šest orka mladunčadi odvojeno od svojih roditelja i prodano u zabavne parkove, a većina ih nije preživjela ni godinu dana u zatočeništvu.

Dugogodišnja borba za slobodu

Dugi niz godina aktivisti zagovaraju oslobođenje orke Lolite, a u ožujku ove godine odlučeno je kako će Lolita biti vraćena na slobodu.

No za ovaj potez bit će potrebna dozvola američkog Ministarstva poljoprivrede i Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA).

Iz Miami Seaquariuma, tvrtke koja je preuzela zabavni park u kojem je bila zatočena Lolita izjavili su kako će orka dobiti vrhunsku skrb dok tim radi na mogućem premještaju narednih 18 do 24 mjeseca.

orka u bazenu

Lolita je izvodila tri puta dnevno trikove gotovo 45 godina u najmanjem bazenu takve vrste u Sjevernoj Americi. Iako je 2022. godine prestala “zabavljati” publiku, još uvijek je drže u bazenu dugačkom 25 metara i širokom 10 metara iako je poznato da orke mogu narasti i do dužine od 10 metara.

Premještaj Lolite uključivat će prijevoz avionom do oceana u vodama između Kanade i Washingtona, gdje će biti pod 24-satnom njegom dok se ne prilagodi svome okruženju. U početku će Lolita plivati unutar velike mreže, učeći kako loviti ribu uz podršku trenera i veterinara.

orka u bazenu

Ocean Sun, orka koja se navodno smatra Lolitinom majkom, i dalje slobodno pliva s drugim članovima grupe koju istraživači nazivaju L pod. Zagovornici tvrde da je jedna od mogućih lokacija za morsku ogradu u oceanu upravo područje gdje pliva Lolitina obitelj.

“Sigurno postoji mogućnost da akustički uspostavi vezu sa svojom obitelji”, izjavio je Charles Vinick, voditelj ovoga projekta.

Lolita nije prva orka koja se vraća u divljinu. Keiko, zarobljena orka, koja je postala poznata zbog  filmova “Free Willy”, premještena je iz bazena zabavnog parka u Meksiku u bazen akvarija u Oregonu, a zatim, 2002. godine, u morsku ogradu u Islandu. Kasnije je Keiko plivao do Norveške i živio u oceanu prije nego što je preminuo od upale pluća.

Mišljenja su suprotna

Iako iz organizacije za zaštitu životinja PETA-e ne vide problem u vraćanju orke u slobodne vode oceana, NOAA izražava sumnju u njezinu uspješnu prilagodbu na slobodu.

Smatarju da postoji niz rizika povezanih s oslobađanjem životinja iz zarobljeništva  puštanjem u divljinu, uključujući veću sklonost obolijevanju, nemogućnost samostalnog lova i hranjenja te otežanu socijalnu integraciju.

Zasigurno rizici postoje, ali koliko god da njezin život još trajao u divljini, sigurno će imati nekoliko lijepih godina, a ovi problem trebaju podsjetiti ljude da divlje životinje pripadaju divljini i da ih treba pustiti ondje.

 

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.