orka naslovna

Iskustvo kapetana kojeg su dvaput napale orke: “Pametne su i usavršavaju svoju strategiju napada”

GREEN_300_listici_sredina

Vratile se završiti posao

O razlogu sve učestalijih napada orki na području Europe još uvijek se samo spekulira, a skiper koji je čak dvaput s njima imao bliski susret, tvrdi da su od prvoga napada napredovale u strategiji. No izgleda da su cilj samo jedrilice i manje brodice jer dosad nije stradao čovjek.

Po medijima se od travnja ove godine šire napisi o promjeni ponašanja orka ili kitova ubojica na području Europe, točnije u Gibraltarskome tjesnacu. No njihovo neuobičajeno ponašanje, odnosno tendencija napada na jedrilice i manje jahte zabilježeno je još od 2020. godine.

Morski biolozi spekuliraju što je moglo utjecati na promjenu njihovih navika pa se teorije kreću od toga da je možda samo riječ o igri do toga da je ovo započeo kit koji je doživio neku traumu i svoje ponašanje prenio na ostale orke što plivaju ovim područjem.

Svakako, jedna od teorija koju ne smijemo izostaviti  jest i da su orke, kao inteligentne životinje, samo iskoristile jedrilice i jahte kao poligon za učenje svojih mladunaca kako se lovi plijen.

Dvaput nasrnule na njegovu jedrilicu

Kapetan Dan Kriz, pomorac koji je čak dva puta imao neugodan susret s orkama koje su doslovno rastrgale kormilo njegove jedrilice, tvrdi da kitovi čak i usavršavaju u svoju strategiju napada.

Ovaj skiper s iskustvom na moru od 20 godina, koji radi za tvrtku Reliance Yacht Management, za NewsWeek je ispričao o svome susretu s orkama koji, kako priznaje, nimalo nije bio ugodan.

Prvi susret s orkama imao je još 2020. godine, a on i njegova posada bili su među prvima koji su doživjeli ovo neobično ponašanje orka. “Jedrio sam sa svojom posadom kroz Gibraltarski tjesnac   kada nas je okružila skupina od osam orka. Naguravali su jedrilicu čitavih sat vremena”, rekao je Kriz za Newsweek.

Orke su prouzrokovale značajnu štetu na brodskom kormilu pa je Kriz s posadom morao biti odvučen do najbliže marine u Barbateu, u Španjolskoj.

Drugi put su bile učinkovitije

Tri godine kasnije, 15. travnja 2023. godine, s orkma se susreo drugi put. “Dok smo isporučivali katamaran za tvrtku Catamaran Guru, pojavila se ista skupina orka”, rekao je Kriz.

“Spremali smo se  skrenuti prema Kanarskim otocima kada smo osjetili kao da nas je pogodio val, ali nakon drugog udara, shvatili smo da se ponavlja situacija iz 2020. godine.”

Iskusni je skiper savjetovao svojoj posadi da ostanu mirni i izbjegavaju interakciju s orkama. “Ne možete  puno toga učiniti”, rekao je Kriz. “Orke su snažne i pametne. Prvi put smo mogli čuti njihovu komunikaciju ispod broda, a ovaj put su bile tihe i nije im trebalo puno vremena da unište oba kormila.”

Prema Krizovoj priči, kitovi ubojice su točno znale što rade, a zaključuje da njihov drugi napad nije bio samo ciljaniji nego i učinkovitiji.

“Otišle su nakom 15-ak minuta, a potom se odrasla orka vratila i počela juriti za nama. Za nekoliko minuta bila je ispod broda, i tada smo shvatili da je ostao mali komadić kormila i da kao da je željela dovršiti posao. Nakon što ga je iščupala, više je nismo vidjeli.”

Kapetan napominje da orke dosad još nisu ozlijedile čovjeka, a ova igra s jedrilicama, prema njegovu mišljenju, očito je vrsta poligona na kojem mladunci svladavaju nove vještine preživljavanja.

 

 

PHOTOS BY: Green.hr/Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.