Rescue workers search for survivors under the rubble of a collapsed building in Diyarbakir, southeastern Turkey, Monday, Feb. 6, 2023. A powerful earthquake that struck southeast Turkey and northern Syria has killed more than 640 people with hundreds injured. The toll is expected to rise as rescuers search for dead and survivors in dozens of collapsed buildings across the region. (AP Photo/Mahmut Bozarsan)

‘Pun Mjesec i nervozne ptice’: Evo zašto je nemoguće predvidjeti potrese i zašto su ovo obične teorije zavjere

GREEN_300_listici_sredina

Iako postoje neke studije, one nisu primjenjive u praksi

Stravične slike stižu iz Turske koju je rano jutros pogodio niz razornih potresa. Više od 2000 ljudi je poginulo, a za mnogima se i dalje traga. Izazvalo je to strepnju i niz teorija zavjere diljem svijeta, a znanstvenici još jednom upozoravaju: 'Ne, potrese ne možemo predvijeti'.

Predviđanje potresa bio je jedan od glavnih ciljeva seizmologije od njenih početaka, a od kraja 19. stoljeća istraživani su razni signali koji prethode potresu. U novije vrijeme razmatraju se i geodetska GPS-mjerenja, a sedamdesetih godina prošlog stoljeća optimizam je bio na vrhuncu, najavljivala se uspješna predikcija potresa već sljedećeg desetljeća, čim se skupi dovoljno podataka, no to ni dan danas nije realizirano.

Plodno tlo za teorije zavjere 

Najdalje do kuda su znanstvenici uspjeli doći je upozorenje na nadolazeće potrese. Primjerice, u Japanu koriste sustav ranog dojavljivanja. Riječ je o četiri tisuće uređaja koji građanima “dojave” potres i do 90 sekundi prije samog udara. To je moguće zbog toga što su epicentri potresa u Japanu često u Tihom oceanu.

Iako je poznato kako nastaju, nema alata koji potres može predvidjeti. Postoje neke studije koje potvrđuju da se potres može predvidjeti na temelju emisija plina radona, no praktična primjena tih spoznaja je gotovo nemoguća jer su te emisije izrazito male. Osim toga, mnogi se potresi događaju i bez radona zbog drugačijeg sastava tla.

Potres jačine 7.8 po Richteru pogodio je danas Tursku i Siriju, a ubrzo nakon i još jedan 7.5 po Richteru

Neki vjeruju da životinje mogu predosjetiti potrese, no ta tvrdnja također nikada nije znanstveno potvrđena, kao ni ona da se ekstremni potresi događaju za vrijeme punog Mjeseca. Razorni potresi se, naime, događaju za vrijeme svih faza Mjeseca. Neki, pak,  potrese povezuju s naglom promjenom vremena, no znanstvenici su tu tvrdnju odbacili. Do danas nije potvrđena niti jedna od metoda koja bi mogla predvidjeti potrese, što stvara plodno tlo za mnogobrojne teorije zavjere.

Vrlo malo dokaza 

Učinkovito predviđanje potresa uključuje četiri komponente: vrijeme, datum, jačinu očekivanog potresa i mjesto. Kako navodi Scientific American, da bi se te komponente mogle utvrditi, znanstvenici trebaju ili potražiti uzorke u zemljotresima koji su se ranije dogodili ili stvoriti sofisticirane matematičke modele kretanja poznatih tektonskih ploča.

Poginulo je više od 2000 ljudi

To su znanstvenici i pokušali učiniti. Povezivali su više prirodnih čimbenika koji su prethodili potresima u prošlosti sa samim udarom, uključujući povećane količine radona u lokalnim izvorima vode, promjene u elektromagnetskoj aktivnosti, porast razine podzemne vode i čak neobično ponašanje životinja. Primjerice, prije glavne pukotine koja uzrokuje potres, u podzemnoj stijeni stvorit će se manje pukotine koje mijenjaju propusnost stijene. Točnije, omogućuju da voda lakše prolazi kroz stijenu. Propusnija stijena tada bi mogla dovesti do promjena u razini podzemne vode, što može utjecati i na element radon.

Udar bez upozorenja

No, čak i ako znanstvenici mogu utvrditi geološke veze između ovih promjena u prirodi i potresa, bilo je vrlo malo dokaza koji bi utvrdili da je jedno uvjetovano drugim. Ponekad se ti događaji događaju bez potresa koji slijedi, a ponekad se potres dogodi bez ijednog od ovih prethodnih događaja.

Još uvijek se traga za nestalima

Još uvijek, dakle, nema provjerene i znanstveno utemeljene metode koja će potres predvidjeti. Iz tog razloga sve stručne osobe upozoravaju da je izrazito važno suzdržati se od objavljivana neprovjerenih informacija i nagađanja kako se ne bi stvarala panika i teorije zavjere.

PHOTOS BY: Guliver image, Unplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.