povrće naslovna

Ojačajte imunitet: Ovo je 6 vrsta povrća koje oslobađaju antioksidanse tek kad ih se skuha

GREEN_300_listici_sredina

Bogatstvo prirode

Povrće je bogat izvor antioksidansa koji naš organizam brane od slobodnih radikala. Iako se većinu povrća preporučuje jesti u sirovom izdanju, neko je ipak bolje kada ga termički obradite.

Svježe povrće je bogato raznim nutrijentima koji su potrebni našem organizmu, ali nije svako povrće hranjivije u sirovome obliku. Jednostavno, neko povrće tek tijekom termičke obrade oslobađa one po zdravlje dragocjene sastojke.

Bundeva i druge vrste tikvi

Kuhana bundeva sadrži mnogo više antioksidansa, poput beta-karotena, koji se lakše apsorbiraju kad se bundeva termički obradi.

Šparoge

Sirova šparoga je ukusna kada se nariba, ali kuhanje pomaže razgraditi debele stanične stijenke koje otežavaju našem tijelu apsorpciju vitamina A, C, E i folne kiseline. U slučaju šparoga, kuhanjem se oslbađa ferulinska kiselina.

Studija u časopisu International Journal of Food Science & Technology otkriva da se kuhanjem šparoga čak za 16 posto povećava razina šest vrsta antioksidansa, koji se bore protiv stanica tumora.

rajčica

Rajčice

Što može zamijeniti narezanu sirovu rajčicu, polivenu maslinovim uljem? Rijetko koje povrće. No tek kuhanjem iz rajčica se oslobađa snažan antioksidans likopen. Visok unos likopena povezan je s manjim rizikom od raka i srčanih udara. Kuhanjem se razgrađuju stanične stijenke i oslobađa likopen tako da ga naše tijelo može bolje apsorbirati.

Mrkva

Studija Sveučilišta Arkansas pokazala je da kuhane mrkve imaju veće razine beta-karotena. Beta-karoten pripada skupini antioksidansa poznatoj kao karotenoidi, koji voću i povrću daju crvenu, žutu i narančastu boju.

Naše tijelo beta-karoten pretvara u vitamin A koji je važan za mnoge funkcije – posebno je ključan za normalan rast i razvoj, funkciju imunološkog sustava i vid.

Gljive

Termička obrada iz gljiva oslobađa proteine, vitamine B i minerale, kao i razne korisne spojeve koje ne možete pronaći u drugim namirnicama. U azijskoj tradiciji, gljive se smatraju i hranom i lijekom jačaju naš imunološki sustav.

špinat

Špinat

Dok su folati, vitamin C, niacin, riboflavin i kalij više dostupni u sirovom špinatu, kuhanjem se povećavaju vitamini A i E, proteini, vlakna, cink, tiamin, kalcij i željezo, kao i važni karotenoidi poput beta-karotena, luteina i zeaksantina, koje također naše tijelo može bolje apsorbirati ako je špinat termički obrađen. Stoga, kombinirajte – mladi špinat jedite na salatu, a stariji kuhajte.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.