lubenica

6 činjenca o lubenici koje će vas oduševiti: Pomaže sportašima, ali i ženama u menopauzi

GREEN_300_listici_sredina

Možete jesi baš svaki njezin dio

Neki smatraju da je lubenica povrće, drugi da je voće, ali svi se slažu oko toga je definitivno top jedan ljetna namirnica. Ovaj čudesan plod prirode ima velike dobrobiti na naš organizam, a donosimo novije činjenice o ljubenici koje će vas možda iznenaditi.

Na štandovima tržnica i u trgovinama pojavile su se lubenice, koje, kako temperature budu rasle, definitivno ulaze u pet najpopularnijih ljetnih namirnica. Neki je smatraju voćem, a neki povrćem, kako god, ne samo što je ukusna, ona na naš organizam djeluje poput pravoga eliksira zdravlja.

Poznato je da lubenica sadrži mnogo hranjivih tvari, niskokalorična je i ne sadrži masti. No nije jestiv samo onaj crveni dio lubenice, prema zdravstvenom portalu Healthline, možete jesti sve njezine dijelove, uključujući koru i sjemenke.

Lubenica sadrži oko 92% vode, a svaki sočni zalogaj ima značajne količine vitamina A, vitamina B6 i vitamina C, puno likopena, antioksidansa i aminokiselina.

No najnovija nutricionistička istraživanja pokazuju da je lubenica puno više od onoga što većina misli.

Donosimo šest činjenica o lubenici koje su i nas iznenadile, ugodno, svakako, a zbog njih će nam vjerojatno biti na samome vrhu ljetnih namirnica koje želimo konzumirati.

Dovoljna je jedna šalica ovoga voća dnevno

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, šalica i pol lubenice sadrži oko 9 do 13 miligrama likopena – 40% više likopena nego sirovih rajčica, a šalica lubenice sadrži gotovo četvrtinu preporučenog dnevnog unosa vitamina A.

Hranjivost ovisi o fazi zrelosti

Likopen je povezan sa zdravljem srca, zdravljem kostiju i prevencijom raka prostate. Da biste maksimalno iskoristili unos likopena, pustite da lubenica potpuno sazrije. Što je crvenija, veća je koncentracija likopena. Beta-karoten i sadržaj fenolnih antioksidansa također se povećavaju kako lubenica sazrijeva.

Studija iz 2011. godine u časopisu Journal of Food Composition and Analysis, koja je istraživala pet vrsta lubenice u četiri faze sazrijevanja, pokazala je da nezrela lubenica s bijelim mesom gotovo nema beta-karotena. Kada postane potpuno crvena, voće je izvrstan izvor fitonutrijenata.

Sadrži aminokiselinu koja snižava krvni tlak

Prema istraživanju iz 2005. godine u časopisu Journal of Chromatography, bijelo meso blizu kore sadrži više aminokiseline citrulina nego meso. Citrulin je aminokiselina koja se pretvara u aminokiselinu arginin. U laboratorijskim posudama, arginin potiče proizvodnju dušikovog oksida, što može smanjiti krvni tlak, a sličan učinak ima i u ljudskom tijelu.

Sjemenke možete jesti kao klice

Nedavna istraživanja također su otkrila da sjemenke lubenice sadrže druge hranjive tvari, posebno ako su proklijale i oguljene. Bogate su proteinima, magnezijem, vitaminom B i dobrim mastima.

Idealno voće za žene u menopauzi

Žene u menopauzi posebno bi trebale jesti lubenicu, a to je potvrdila studija objavljena u časopisu Menopause. Naime, žene u ovome razdoblju života sklone su problemima s venama i cirkulacijom, a kod ispitanica, koje su uzimale ekstrakt lubenice tijekom šest tjedana, primijećeno je smanjenje krvnog tlaka i bolja cirkulacija.

Zaljubljenici u sport, koji vole lubenice, oduševit će se ovom činjenicom

Konzumacija soka od lubenice prije intenzivnog treninga pomaže smanjiti bol u mišićima dan nakon napornog treninga.  Studija iz 2015. godine objavljena u časopisu Journal of Applied Physiology objašnjava da citrulin u lubenici također može pomoći poboljšanju sportske izvedbe. Ispitanici, koji su uzimali dodatke citrulina, primijetili su bolju izdržljivost u vježbama visokog intenziteta poput bicikliranja i sprintanja.

U svemu treba biti umjeren pa tako i u konzumaciji lubenice

Međutim, pretjerana konzumacija može izazvati neugodnosti. Na primjer, konzumacija više od 30 mg likopena dnevno može uzrokovati mučninu, proljev, probavne smetnje i nadutost pa, iako je doista čudo prirode, nemojte živjeti samo na lubenici.

Nutricionisti također upozoravaju ljubitelje lubenice da paze na unos šećera jer, iako je prirodan, i dalje lubenica sadržava visok postotak fruktoze.

 

PHOTOS BY: Green.hr/Pixabay / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.