aronija naslovna

Indijanci su je koristili kao lijek za prehladu, a danas je smatraju najjačom od svih bobica

GREEN_300_listici_sredina

Voće s najviše antioksidansa

Iako je malena i neugledna bobica, a mnogi bi se složili da ni okusom nije privlačna, aronija ulazi u skupinu voća s najjačim antioksidativnim djelovanjem.

Ove tamne bobice smatraju se jednim od najbogatijih izvora biljnih antioksidansa te im se pripisuju brojna ljekovita svojstva. Porijeklom su iz Sjeverne Amerike, ali se uzgajaju i u drugim dijelovima svijeta, uključujući Europu. Aronija je imala posebno mjesto u životu sjevernoameričkih Indijanaca, koji su je najčešće koristili kao lijek protiv prehlade i kao okrjepu nakon iscrpljujućeg lova.

Nutritivni sastav

Iako imaju vrlo malo kalorija, ove tamne bobice nutritivno su vrlo bogate, imaju visok postotak vlakana, vitamina C i mangana. Također, bobice sadrže vitamin K, folat, željezo te vitamine A i E.

Voće s najviše antioksidansa

Osim toga, izvrstan su izvor korisnih antioksidansa koji pomažu zaštititi vaše stanice od slobodnih radikala. Bobice aronije posebno su bogate polifenolima, koji uključuju fenolne kiseline, antocijanine i flavanole.

Upravo zbog ovih snažnih antioksidansa, aronija i njezin učinak po naše zdravlje ispitivan je u brojnim studijama, a one su pokazale kako su ovi spojevi učinkoviti kod smanjenja upale, kao i da usporavaju rast bakterija, ali i kancerogenih stanica.

Jedna starija studija ‘in vitro’ pokazala je da 50 mg ekstrakta aronije usporava rast stanica raka debelog crijeva za 60% već nakon 24 sata, ovo se djelovanje antioksidativnoj aktivnosti antocijanina. Zbog polifenola, aronija ima stimulativni učinak na rast crijevne mikrobiote, potičući zdravu probavu i zdravlje crijeva.

Nadalje, studija iz 2019. godine otkrila je da svakodnevno konzumiranje pripravaka od aronije smanjuje upale u epitelnim tkivima i poboljšava vaskularnu funkciju kod zdravih osoba. Osim svih navedenih benefita, aroniju još preporučuju za smanjenje kolesterola, zdravlje srca, jačanje imuniteta te da je vrlo učinkovita u borbi protiv bakterije Escherichije coli.

No kako je aronija vrlo trpka, mnogi ne uživaju u njezinu okusu. Međutim, od ovih se plodova mogu pripremiti sokovi, džemovi, sirupi, čajevi i vina, a možete ih dodati u jogurt ili smoothieje.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.