julia-kuzenkov-TjFetPc6NXs-unsplash

Ne bacajte kore od banane, evo kako ih sve možete iskoristiti u vašem domu

GREEN_300_listici_sredina

Mogu se čak i jesti

Postoji na desetke načina kako se može iskoristiti kora od banane. Kako ju ne biste samo bacili u smeće, donosimo nekoliko trikove u koje smo se i sami uvjerili.

Karakterističnog su mirisa i okusa, a gotovo ne postoji netko tko ih ne voli. Banane su tropsko voće bogato kalijem, koje pomaže kod bolesti srca i probavnih smetnji, a ujedno održava zdravlje bubrega i poboljšavaju koncentraciju. No, njihovu koru nikada ne treba tek tako odbaciti. Postoji nekoliko odličnih načina kako ju možete iskoristiti. Ovo su neki od njih za koje provjereno znamo da djeluju.

Organsko gnojivo 

Kora banane bogata je i vitaminima, a sadrži i kalcij i magnezij koji su važni za rast i razvoj biljke.

Prikupite kore od pet banana i potopite ih u dvije litre vode. Ostavite da odstoji minimalno tjedan dana dok voda ne potamni. Potom uklonite kore i dobili ste odlično tekuće organsko gnojivo za zalijevanje biljaka. Za još bolju primjenu, kore od banana prije namakanja ostavite da se prosuše na suncu.

Osim toga, kore od banana mogu se narezati na komadiće i ukopati u zemlju. Tako možete pomoći biljkama koje u kući nemaju dovoljno svjetlosti jer će se potaknuti fotosinteza.

Izbjeljuje zube 

Limunska i salicilna kiselina koja se nalazi u kori banane može pomoći kod izbjeljivanja zuba. Potrebno je samo unutrašnjost kore trljati dva do tri puta tjedno. Na ovaj način neće se oštetiti zubna caklina za razliku od brojnih kemijskih sredstava, a pritom ćete uštedjeti i određenu svotu novca.

Ključno je da nakon korištenja kore od banane ne jedete i ne pijete ništa idućih deset minuta.

Možete ju pojesti 

U istočnoj Indiji kora od banane stoljećima se koristi za pripremu svakodnevnih jela i deserata.Ona ima mnoštvo kalija, esencijalnih aminokiselina, polu-nezasićenih masnih kiselina te zdravih vlakana.

Možete ju dodati u smoothie ili u smjesu za kruh od banane, no upozoravamo – što je banana zrelija, a kora tamnija, bit će ukusnija i tanja. Važno ju je samo temeljito oprati prije upotrebe.

Kuhanje, prženje i pečenje je također dobra opcija jer pomaže da se tekstura smekša.

Za čišćenje i poliranje 

Može se koristiti i u čišćenju. Naime, od banane možete napraviti pastu za poliranje pribora za jelo, ali i za kvake na ulaznim vratima. Koru od banane potrebno je staviti u blender, dodati malo mlake vode te sve izmiješati dok ne postane glatka pasta. Posuđe treba premazati pastom i ostaviti da djeluje otprilike deset minuta, a potom ga isprati.

Kora od banane može poslužiti i za čišćenje obuće. Koru treba direktno utrljati na cipele, a potom ih prebrisati krpom.

 

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.