juha od tikvica nasl

Malo drukčija juha od tikvica: Bosiljak i limun dat će joj antioksidanse, a poriluk dozu prebiotika

GREEN_300_listici_sredina

Jednostavno i brzo jelo

Juha od tikvica, poriluka i bosiljka, začinjena limunom, oduševit će vaše nepce, nahraniti želudac i vašem cijelom organizmu dati obilje nutrijenata.

Juhe su na dobrom glasu zbog svojih okrepljujućih moći, koje možemo objasniti obiljem nutritivnih sastojaka. Za proljetno vrijeme, organizam treba dodatni energetski boost, a krem-juha od tikvica, poriluka i bosiljka, s limunovim sokom, ne samo što će oduševiti vaše nepce već će vašem tijelu pružiti sve potrebne nutrijente.

Tikvice

Ovo je povrće niskokalorično, ali bogato vitaminom C i A te kalijem i manganom. Tikvice sadrže antioksidanse, poput luteina i zeaksantina, koji su ključni za zdravlje očiju. Visok sadržaj vlakana u pomaže probavi i održavanju niskih razina šećera u krvi, što ih čini izvrsnom hranom za kontrolu tjelesne težine i metaboličko zdravlje.

Bosiljak

Nije riječ samo o začinu, bosiljak je nutritivna riznica. Bogat je vitaminima A, K i C te je dobar izvor magnezija, željeza, kalija i kalcija. Bosiljak također sadrži flavonoide koji štite stanice i DNK od oštećenja. Osim toga, protuupalna svojstva bosiljka korisna su u borbi protiv bolesti povezanih s upalom, poput artritisa.

Poriluk

Ovo je povrće odličan izvor vitamina A, C i K, i sadrži potrebnu količinu vlakana, koja potiču zdravu probavu i doprinose zdravlju kardiovaskularnog sustava. Poriluk ima svojstvo prebiotika, koji hrane korisne bakterije u crijevima i poboljšavaju opće zdravlje crijeva.

 

Sastojci
  • 2 tikvice
  • 1 srednji poriluk
  • 2 režnja češnjaka
  • 50 g svježeg bosiljka
  • ½ limuna
  • sol
  • biber
  • maslinovo ulje
Priprema

Očistite poriluk i narežite ga na ploške. Sitno nasjeckajte češnjak. U visoku posudu stavite maslinovo ulje, da prekrije dno. Kada se zagrije, dodajte poriluk i posolite ga. Kratko ga popržite pa mu dodajte češnjak. Tikvice narežite na komade (zajedno s korom) i dodajte poriluku pa pirjajte bez dodavanja vode. Bosiljak nasjeckajte i pola količine dodajte povrću te sve zajedno pirjajte, uz miješanje, još 10-ak minuta. Zalijte vodom tako da prekrije sve povrće i kuhajte 20-ak minuta. Maknite s vatre i dodajte ostatak bosiljka. Promiješajte pa sve usitnite štapnim mikserom. Dodajte sok pola limuna, prema potrebi još posolite, dodajte biber i sve promiješajte. Ulijte u zdjelice ili tanjure, ukrasite bosiljkom i nakapajte s malo maslinova ulja. Juha je spremna za posluživanje.

 

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.