lički krumpir naslovna

Doznali smo zašto svi radije biraju lički krumpir: 5 osobina koje ga odvajaju od ostalih krumpira

GREEN_300_listici_sredina

Domaći proizvodi

Sezona je vađenja krumpira pa ćemo uskoro na ponudi kod mnogih OPG-ova imati i ovogodišnji krumpir. No jedan se kod nas posebno cijeni - lički krumpir. Evo i zašto.

Iako se mladi krumpir već može iz zemlje vaditi tijekom lipnja, vrijeme za berbu je tijekom druge polovice kolovoza. Tako da biste ovih dana mogli očekivati i onu vrstu krumpira, koju u našim krajevima svi najradije biraju, a to je lički krumpir.

Od 30. rujna 2015. godine lički krumpir nalazi se na popisu EU proizvoda sa zaštićenom oznakom izvornosti i zemljopisnog porijekla, u koju trenutno ulazi još pet hrvatskih proizvoda, a za to postoje valjani razlozi – lički se krumpir u mnogočemu razlikuje od ostalih krumpira uzgojenih na našem podneblju.

Naravno, da bi lički krumpir, prema ovoj klasifikaciji bio lički i ostao lički, mora biti proizveden u skladu s propisanim pravilima i na strogo definiranom geografskom području.

Zašto je tako poseban?

I ne, nije tajna u sjemenu, da dobijete sjeme iz Like i posadite ga u bilo kojem drugom dijelu Hrvatske ili u Europi ili Americi, to opet nikako ne bi bio lički krumpir.

Naime, brojne analize gomolja pokazale su kako krumpir uzgojen u Lici uvijek drukčiji sastav i okus od istovjetnih sorti uzgojenih u drugim dijelovima Hrvatske.

  1. Ima veći postotak “suhe tvari”, što mu daje poseban okus.
  2. Manje je sklon klijanju.
  3. Ima dužu jestivost, čak i onda kada se ne čuva u posebnim skladištima – samim time, manje se treba tretirati da bi se održao duže.
  4. U deset dekagrama ličkog krumpira ima više vitamina, minerala i drugih tvari nego kod drugih sorti.
  5. Okus ličkog krumpira je specifičan – brašnast, odnosno prhak.

lički krumpir

Važno je da je iz Like

Iako se za sadnju ličkog krumpira koristi sjemenski krumpir sorata Desire, Bintje, Viktorija ili drugih sorata sličnih karakteristika, čiji sadržaj suhe tvari iznosi minimalno 19%, po mnogočemu se ovaj krumpir razlikuje od ostalih krumpira.

Prije svega, za njegovu posebnost, treba zahvaliti kvaliteti i pogodnosti ličkog tla, na kojem se uzgaja. Nadalje, ličkom krumpiru očito odgovara i lička klima, odnosno velika temperaturna razlika između dana i noći. Na taj se način u gomolju akumulira veća količina suhe tvari, svojstva koje ovome krumpiru daje poseban okus i kvalitetu.

Dakle, s razlogom je dobio oznaku zaštićenog proizvoda zemljopisnog porijekla.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.