DCIM100MEDIADJI_0110.JPG

PBZ DONOSI

Ova tvrtka je odličan primjer kako se hrvatski ekološki proizvodi mogu pozicionirati na globalnom tržištu

GREEN_300_listici_sredina

Budućnost je zelena

Tvrtka EcoCortec je uspjela prepoznati potrebe globalnog tržišta te uspostaviti partnerstva i klijente diljem svijeta. Kao takva, EcoCortec dokazuje da je moguće postići uspjeh i na međunarodnoj razini te da se hrvatske tvrtke mogu izdvojiti i konkurirati na globalnom tržištu.

EcoCortec je hrvatska tvrtka specijalizirana za proizvodnju inovativnih ekoloških rješenja za pakiranje, kao što su biorazgradive vrećice, folije i drugi proizvodi za zaštitu od korozije. Tvrtka se ističe visokim standardima kvalitete proizvoda, održivim poslovanjem te posvećenošću zaštiti okoliša. EcoCortec je priznata i na globalnoj razini te ima partnere i klijente diljem svijeta, a danas se smatra i najvećim proizvođačem ekološkog antikorozivnog pakiranja u Europi.

Gotovo da i nema proizvoda koji se ne pakira u neku vrstu plastične ambalaže koja pridonosi globalnog problemu zagađenja plastikom. Kupci danas traže maksimum od ambalaže kako u fizikalnim, kemijskim svojstvima tako i u svojstvima ekološke prihvatljivosti, jer ambalaža uz novu tehnologiju može pružiti “dodanu vrijednost” proizvodu.

Tvrtka EcoCortec vjeruje da je budućnost ambalaže u višeslojnim biorazgradivim filmovima i folijama te sve većem broju kombinacija polimera čime se postiže “pametna ambalaža” u potpunosti prilagođena proizvodu.

Poslovni uspjeh izvan granica Lijepe naše

EcoCortec je opskrbljivač antikorozivne zaštite za najveće svjetske automobilske proizvođače: Mercedes, Volvo, Ford, Toyotu te druge važne sustave kao što su Bosch, IBM, General Electric, Caterpillar, Rolls Royce grupa, Ruske željeznice, Končar, MORH, ExxonMobil, Airbus i druge. Cortecove VpCI® patentirane folije, vrećice i papiri koriste se u bezbroj industrija i aplikacija diljem svijeta, pružajući korisnicima jednostavan i učinkovit način zaštite od korozije.

Tvornica je postigla toliki uspjeh da je bilo potrebno brzo proširiti proizvodne pogone kako bi se zadovoljila potražnja klijenata. Novi pogon za preradu polimera na tisuću četvornih metara u Belom Manastiru dovršen je 2022. godine, a u punoj funkcije je od početka 2023. Osim što će EcoCortec moći usluživati više klijenata te im nuditi više proizvoda, novi pogon omogućit će produljenje vijeka trajanja materijala iz bioplastičnih folija i vrećica.

Novi pogon u skladu s filozofijom tvrtke

Budući da u tvrtki gledaju na cijeli životni ciklus proizvoda, od materijala koje koriste za proizvodnju do toga kako će se taj isti proizvod kasnije ponovno upotrijebiti, bilo je logično da isto razmišljanje imaju prilikom odabira novog pogona. Naime, umjesto da su iznova gradili tvornicu, koristili su zgradu stare tvornice koja je bila već na lokacije i njezine materijale prilagodili svojim potrebama.

Kako bi se proširio proizvodni pogon, cijeli projekt financiran je iz fonda za kružno gospodarstvo grupe Intesa Sanpaolo. Naime, Privredna banka Zagreb, članica grupe Intesa Sanpaolo, svojim bankarskim uslugama podupire EcoCortec od 2016. godine. Kako bi bili sigurni da je tvrtka kvalificirana za financiranje iz fonda kružnoga gospodarstva, tim je vodio cijeli niz razgovora kako bi doznali što tvrtka kreditom namjerava realizirati.

“Kada smo upoznali novu tehnologiju, koja će povećati proizvodne kapacitete te služiti produljenju životnog vijeka proizvoda, a u isto vrijeme smanjiti količinu otpada, bili smo zaista oduševljeni što smo u prilici u zajedničkoj suradnji s tvrtkom razviti plan financiranja koji će im najbolje odgovarati”, rekla je Vedrana Jelušić Kašić, članica Uprave Privredne banke Zagreb.

Intesa Sanpaolo 2022. je godine dvadeseterostruko povećala iznos kreditiranja prema ESG uvjetima – podupirući starija poduzeća kreditima kako bi njihove prakse bila više“ kružna“ te kako bi se novijima, već „kružnim“ poduzećima, pomoglo da još više napreduju.

Pomoć tvrtkama koje razmišljaju “zeleno”

Osim sredstava za financiranje kružnoga gospodarstva, Poslovni plan Intesa Sanpaolo Grupe za 2025. godinu predviđa i 115 milijardi eura namijenjenih društvu i zelenoj tranziciji. „Pred revolucijom smo”, rekao je Giuseppe Ferraro, voditelj Odjela za poslovanje s velikim te malim i srednjim poduzećima, Sektor međunarodnih banaka supsidijara Intese Sanpaolo. „Ovo je doista važno ako se uzme u obzir što se događa oko nas u Europi i probleme koje imamo s onečišćenjem i globalnim zagrijavanjem.”

Osim što tvrtka niže sjajne poslovne rezultate, može poslužiti kao primjer drugim domaćim tvrtkama da je uspjeh moguć ako se ulaže u novu tehnologiju u duhu održivosti. “Ovim proširenjem, EcoCortec će postati najveća tvornica za proizvodnju zelenih ekoloških folija i vrećica u Europi. Odličan proizvod, uhodani tim i jasna vizija zaslužni su za nas uspjeh. Od naših skromnih početaka u Hrvatskoj uspjeli smo se nadmetnuti kao lider u Europi i šire. Moja misija je brendiranje Hrvatske kao centralne točke u ovom dijelu svijeta za nove tehnologiju ove vrste”, rekao je u priopćenju vlasnik EcoCorteca, Boris Mikšić.

PHOTOS BY: EcoCortec / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.