Jean-Martin Fortier, vodeći stručnjak za eko poljoprivredu: ‘Mala lokalna imanja su odgovor na klimatske promjene’

Uspješne metode demonstrirao na eko imanju Zrno

Vodeći svjetski ekološki poljoprivrednik, promotor market gardeninga, Kanađanin Jean-Martin Fortier u organizaciji platforme Masters of the Soil gostovao je Zagrebu te vodio radionicu na Zrno eko imanju.

Način na koji uzgajamo našu hranu ima dubok utjecaj na zdravlje ljudi i okoliša, na kvalitetu života čitavih zajednica, ali i na dugoročnu sigurnost opskrbe hranom. Masovna proizvodnja hrane i tradicionalne metode intenzivnog korištenja pesticida, umjetnih gnojiva i monokultura ne samo da štete okolišu već i doprinose klimatskim promjenama. Globalna kriza zdravlja čovjeka i okoliša zahtjeva promjene dosadašnjih praksi, a na sreću postoje pojedinci koji pokazuju kako je moguće drugačije i bolje.

Jean-Martin Fortier

Jedan od njih je Kanađanin Jean-Martin Fortier, vodeći stručnjak i nagrađivani praktičar za ekološku poljoprivredu i biointenzivni uzgoj na malim imanjima, koji je 3. i 4. svibnja gostovao u Hrvatskoj i svoja znanja prenio ekološkim poljoprivrednicima te svoje metode ilustrirao na primjeru lokalnog Zrno eko imanja.

imanje zrno

Fortier već godinama usavršava upravljanje manjim poljoprivrednim gospodarstvima s ciljem maksimalnog povećanja produktivnosti i profitabilnosti. Svojim radom na imanju u Kanadi, knjigama Eko-povrtar i Alati u ekološkom povrtlarstvu, u Hrvatskoj u izdanjima Planetopije, te popularnim edukativnim programima koje vodi diljem svijeta, dokazuje snagu, moć i sve dobrobiti lokalne i ekološke poljoprivrede za okoliš, ali i da se od nje može dobro živjeti.

„Već više od 20 godina razvijamo i testiramo biointenzivnu metodu uzgoja na našem imanju, Les Jardins de la Grelinette, koja povećava biologiju tla i surađuje s prirodom kako bi se postigao maksimalan prinos na malim površinama. S obzirom na uspjeh imanja, odlučio sam podijeliti rezultate svih ovih godina istraživanja, testiranja i razvoja s drugima kako bih podržao širenje regenerativnih malih imanja i tako promovirao globalni prijelaz prema prehrambenim sustavima utemeljenim na prirodi i održivoj zajednici.”, pojasnio je Fortier.

Jean-Martin Fortier

Nadahnuće za mlade ljude koji žele drugačiju poljoprivredu

Fortier je 3. svibnja u Zagrebu u Makronovi održao nadahnuti večernji razgovor o budućnosti ekološke poljoprivrede s pionirom biointenzivne ekološke poljoprivrede u Hrvatskoj, Davidom Pejićem, direktorom Zrno eko imanja, dobitnikom nagrada za najboljeg ekološkog poljoprivrednika Europske Unije te za najboljeg hrvatskog mladog ekološkog poljoprivrednika. U Habjanovcu je Fortier 4. svibnja vodio radionicu na Zrno eko imanju za sudionike iz Hrvatske, Austrije, Njemačke, Mađarske, Srbije.

Jean-Martin Fortier

“Želim nadahnuti mlade da se bave poljoprivredom, jer to je jedno od najvažnijih pitanja današnjice. Vjerujem da povećavanjem broja malih eko-gospodarstava i njihovim udruživanjem možemo kemijsku poljoprivredu zamijeniti proizvodnjom zdrave hrane – koja ne samo da je svježa i ukusna, nego i oplemenjuje ljude, povezujući ih zahvalnošću i ponosom što stvaraju nešto lijepo. Budućnost je poljoprivrede, a time i cijelog planeta, da svi budu svjesni kako je tlo živi organizam kojeg trebamo brižno njegovati“, rekao je Fortier.

Društvena odgovornost, briga za budućnost i ekološki uzgoj hrane koji nije štetan za ljude, životinje i okoliš za Davida Pejića je oduvijek bila glavna nit vodilja poslovanja. Kružni ekosustav koji je dugogodišnjim radom i posvećenošću razvio na Zrnu poštuje svaku kariku u lancu te pozitivno utječe na zdravlje ljudi i ekosustava.

“Paradoks civilizacije je da smo hranu, kao nešto što bi nas trebalo podupirati i graditi, pretvorili u svojevrsnu ugrozu. Zato je cijeli pokret ekološkog uzgoja hrane iznimno važan za naše društvo i civilizaciju te je motivacija za ono što radim”, rekao je Pejić u razgovoru s Fortierom.

Market gardening – profitabilan uzgoj po mjeri čovjeka

Na Fortierovoj praktičnoj radionici, David Pejić je okupljenima pokazao kako načela biointenzivnog ekološkog uzgoja primjenjuje na Zrno eko imanju. Inspiriran upravo radom Jean-Martin Fortiera, Pejić je 2018. godine počeo primjenjivati inovativne pristupe i metode te je pokrenuo najveći no-till ekološki biointenzivni vrt u regiji.

pejić

Fortier je Zrno posjetio 2018. godine na samom početku njihova puta ka biointenzivnom vrtlarstvu, a sada nakon ponovnog posjeta je oduševljeno rekao: „Ovo je jedno od pet najboljih ekoloških imanja koje sam vidio, ponosan sam i sretan zbog onoga što ste na Zrnu napravili u proteklih šest godina“.

 „Riječ je o višegodišnjem projektu koji nam je otvorio mogućnosti da kupcima ponudimo još širi spektar kultura, ali i podijelimo iskustva i prakse s onima koji  su zainteresirani započeti vlastite projekte“, rekao je David Pejić, te sudionicima predstavio načela ovakvog uzgoja u praksi.

No-till

Jedna od ključnih komponenti no-till biointenzivnog ekološkog vrtlarstva je izbjegavanje obrade tla, što se odnosi na praksu prekopavanja i prevrtanja tla. Umjesto toga, koristimo sloj organskog malča ili pokrovnih usjeva kako bismo zaštitili tlo, što pomaže u održavanju njegove strukture i plodnosti. To također pomaže u sprječavanju rasta korova, kao i zadržavanju vlage, što olakšava održavanje vrta. Tijekom godina neokretanja tla i  nanošenja organske materije, ono se sustavno regenerira i obogaćuje.

Jean-Martin Fortier

Više na manjoj površini – bez teške mehanizacije

Kulture  sadimo i sijemo blizu jedne uz druge na gredicama širine 75cm, omogućujući im da međusobno stvore simbiotski odnos. To pomaže smanjiti potrebu za kemijskim gnojivima, budući da se biljke prirodno međusobno podupiru i hrane. U obradi koristimo isključivo ručne alate, pri čemu moramo biti inovativni i često sami osmišljavamo adekvatna rješenja.

 Intenzivna sadnja

Na biointenzivnim gredicama moguće je višekratno saditi i sijati povrtnice tijekom jedne godine, što ovaj tip uzgoja čini maksimalno efikasnim. U biointenzivnom vrtu na Zrnu uzgaja se niz kultura: blitva, salanova salate, mladi luk, korjenasto povrće, češnjak, celer rebraš, mahune te začini. Istu metodu koriste i u plastenicima gdje uzgajaju salatu azijski miks, rikolu, rotkvice, rajčicu, krastavce kornišone, papriku baburu i patlidžan.

Jean-Martin Fortier pozvao je poljoprivrednike, sudionike radionice da pomno planiraju svaku svoju aktivnost u biointenzivnom uzgoju, ali prije svega da kreiraju viziju te je podijelio vlastitu viziju koju na svojom imanju dijeli sa suprugom Maude-Helene: “Baveći se poljoprivredom, želimo voditi zdrav, produktivan i smislen život. Želimo živjeti na imanju sa svojom djecom, odgajati ih na selu i biti što bliže prirodi. Također želimo biti uspješni poduzetnici, s ciljem da postanemo tako dobri da možemo i druge poučavati. Iznad svega želimo obilje, sreću i kreativnost u našim svakodnevnim životima. Imanje radi za nas, a ne obrnuto.”

Inovacije za veću profitabilnost

 Pokret market gardeninga privlači i inovatore koji, u suradnji s poljoprivrednicima, osmišljavaju lagane manje alate koji im omogućuju efikasniji rad i veću profitabilnost. Neki od njih su se predstavili i na događanju na Zrnu, poput francuskog proizvođača Terrateck, austrijskog Organic Tools te hrvatskog Green Tools Tech.

“Upravo me je Fortierov posjet Biovegi i Zrnu 2018. godine inspirirao da počnem više surađivati s ljudima koji uzgajaju na ovaj način i da kreiram inovativne alate koji će im pomoći u svakodnevnom radu”, rekao je  tom prilikom hrvatski agro inovator, Bruno Motik, Green Tools Tech. Dodao je i kako smatra da je udruživanje i suradnja ključna u promjeni paradigme uzgoja hrane te su stoga njegovi projekti open source – dijeli ih sa svima koji su zainteresirani raditi slične alate.

Odgovor na klimatske promjene

Tradicionalne metode intenzivnog korištenja pesticida, umjetnih gnojiva i monokultura ne samo da štete okolišu već i doprinose klimatskim promjenama. Sustav poljoprivrede u kojem dominiraju monokulture, koje zahtijevaju velike količine vode npr. nije otporan, fleksibilan i održiv. Uzgoj hrane koji se temelji na principima ekološke poljoprivrede i market gardeninga, ključan je u borbi protiv klimatskih promjena.

„Posljednjih smo se godina uvjerili kako klimatske promjene nisu šala“, naglasio je David Pejić. „Jedne godine se nosimo s ekstremnom sušom, druge godine s poplavama – prilagođavanje je zahtjevno, no primjenjujući načela biointenzivnog vrtlarstva i ekološke proizvodnje, uspijevamo iznaći rješenja i biti dovoljno fleksibilni i otporni.“, podijelio je iskustvo sa svog imanja.

Fortier strastveno zagovara tezu kako budućnost poljoprivrede dolazi od ljudi, a ne samo tehnologije. Od zajedničkog razumijevanja da hrana koju jedemo treba biti uzgojena s pažnjom od strane ljudi kojima je stalo.

Svoje gostovanje u Hrvatskoj završio je porukom: “Više lokalnih raznolikih imanja koje hrane zajednice, više mladih ljudi u poljoprivredi donijet će nam otporniji prehrambeni sustav. Tisuće i tisuće takvih imanja, koje obogaćuju tlo i prilagođavaju se svim izazovima bit će pravi čuvari hrane. To je budućnost ekološke poljoprivrede i to je odgovor na klimatske promjene.”

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.