jabučni na

Nutricionistica objašnjava: Da bi jabučni ocat utjecao na mršavljenje, važno je doziranje

GREEN_300_listici_sredina

Kada i koliko?

Jabučni je ocat poznat po brojnim benefitima za ljudski organizam, a mnogi ga preporučuju i za gubitak viška kilograma. No, kako naglašava nutricionistica, važno ga je dozirati i popiti u pravo vrijeme.

Zahvaljujući svome jakom antioksidacijskom učinku, jabučni ocat je na glasu kao superhrana, a unatrag nekoliko godina mnogi ga preporučuju i kao odličnu pomoć kod gubljenja tjelesne težine.

U jednoj studiji iz 2009. godine, kako objavljuje Healthline, osobe koje su dnevno uzimale količinu od 1 do 2 žlice (15 – 30 ml) jabučnog octa razrijeđenog u 2 dcl vode, tijekom tri mjeseca izgubile su 1,2 do 1,7 kilograma. Međutim, Sarah Herrington, magistrica znanosti, certificirana nutricionistica i osobna trenerica, objasnila je za BG News kako jabučni ocat ne sagorijeva masti, ali da regulira razinu šećera u krvi, što zapravo može utjecati na gubljenje tjelesne težine.

“Jabučni ocat ublažava glikemijski odgovor našeg organizma na obrok bogat ugljikohidratima, minimizirajući porast glukoze”, objasnila je stručnjakinja za GB News te je dodala kako još poboljšava i probavu proteina, čiji je povećan unos neophodan kod gubljenja viška kilograma. Sarah Herrington savjetuje da bi se u svrhu reguliranja tjelesne težine jabučni ocat trebao uzimati neposredno prije obroka.

Evo koliko biste trebali konzumirati jabučnog octa za ostale zdravstvene benefite

Jabučni ocat često se preporučuje kao prirodan način kontrole razine šećera u krvi, posebno za osobe s inzulinskom rezistencijom. Kada se uzme prije obroka bogatog ugljikohidratima, jabučni ocat sprečava nagle promjene razine šećera u krvi. Za ovaj je učinak potrebna mala količina jabučnog octa – 4 čajne žlice ili 20 ml jabučnog octa.

jabučni ocat i mršavljenje

Kako jabučni ocat povećava kiselost vašeg želuca, što pomaže tijelu stvoriti više pepsina, enzima koji razgrađuje proteine, mnogi ga preporučuju prije obroka bogatog proteinima. U ovome slučaju, preporučuje se 1 do 2 žlice (15 – 30 ml) s čašom vode neposredno prije obroka.

I s jabučnim octom valja biti na oprezu

Međutim, konzumiranje jabučnog octa u prevelikim količinama i prečesto može oštetiti caklinu na zubima, ali i izazvati probavne tegobe. Preporučuje se piti jabučni ocat koristeći slamku i vodom isprati usta nakon konzumiranja. Iako je konzumacija jabučnog octa donosi razne zdravstvene koristi, redovito konzumiranje velikih količina tijekom dužeg vremenskog razdoblja može prouzročiti i niske razine kalija u krvi.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.