tom-paolini-30NSHqWi-JE-unsplash

Upozorenje stručnjaka: Ne jedite ovakav krumpir, može biti otrovan!

GREEN_300_listici_sredina

Treba ga izbjegavati

Konzumacija ovakvog krumpira može izazvati blaže simptome poput mučnine i povraćanja, a ako ga se pojede u većim količinama, posljedice mogu biti puno teže.

Proklijali krumpir ili onaj koji poprimi zelenu boju može biti opasan po zdravlje. To se događa često zbog predugog stajanja krumpira ili neprikladnog skladištenja u pogrešnim uvjetima. Kako je naveo njemački Savezni institut za procjenu rizika, krumpir sadrži solanin, otrovni alkaloidni spoj koji služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krumpiru.

Solanin će promijeniti okus krumpiru, ali je i opasan za zdravlje ljudi. Naime, u slučaju pretjerane konzumacije, solanin može dovesti do tegoba poput mučnine, povraćanja, dijareje te bolova u želucu.

Stručnjaci zbog toga savjetuju izbjegavanje konzumacije takvog krumpira. No, treba istaknuti da se krumpiru koji nije pretjerano zahvaćen promjenama, mogu odstraniti zeleni dijelovi i klice, a potom ga pripremiti. Ako mu je okus svejedno gorak nakon što ga termički obradite, trebali biste ga baciti. To znači da su razine glikoalkaloida povišene i da može utjecati na vaše zdravlje.

Ako ga se pojede u malim količinama, zeleni ili proklijali krumpir izazvat će navedene blaže simptome, ali u većim količinama posljedice su puno gore. Može utjecati na krvni tlak, ubrzati rad srca, izazivati glavobolju i povišenu temperaturu, navodi Healthline.

PHOTOS BY: Unsplash, Guliver image / Sva prava pridržana

Vezani članci

No results found.

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.