Proklijali krumpir ili onaj koji poprimi zelenu boju može biti opasan po zdravlje. To se događa često zbog predugog stajanja krumpira ili neprikladnog skladištenja u pogrešnim uvjetima. Kako je naveo njemački Savezni institut za procjenu rizika, krumpir sadrži solanin, otrovni alkaloidni spoj koji služi kao prirodni pesticid, a koji je prisutan u povećanoj koncentraciji u zelenom, oštećenom ili proklijalom krumpiru.
Solanin će promijeniti okus krumpiru, ali je i opasan za zdravlje ljudi. Naime, u slučaju pretjerane konzumacije, solanin može dovesti do tegoba poput mučnine, povraćanja, dijareje te bolova u želucu.
Stručnjaci zbog toga savjetuju izbjegavanje konzumacije takvog krumpira. No, treba istaknuti da se krumpiru koji nije pretjerano zahvaćen promjenama, mogu odstraniti zeleni dijelovi i klice, a potom ga pripremiti. Ako mu je okus svejedno gorak nakon što ga termički obradite, trebali biste ga baciti. To znači da su razine glikoalkaloida povišene i da može utjecati na vaše zdravlje.
Ako ga se pojede u malim količinama, zeleni ili proklijali krumpir izazvat će navedene blaže simptome, ali u većim količinama posljedice su puno gore. Može utjecati na krvni tlak, ubrzati rad srca, izazivati glavobolju i povišenu temperaturu, navodi Healthline.