meteor, španjolska

Scena kao iz filma: Fragment kometa osvijetlio nebo iznad Španjolske i Portugala

GREEN_300_listici_sredina

Izazvao divljenje i uzbuđenje

Europska svemirska agencija (ESA) podijelila je video u kojem je zabilježen let kometa na nebu iznad zapadnoga španjolskog grada Caceresa, blizu portugalske granice.

Svijetli fragment kometa osvijetlio je nebo iznad dijelova Španjolske i Portugala što je izazvalo divljenje i uzbuđenje među onima koji su ga ugledali. Europska svemirska agencija (ESA) podijelila je video u kojem se vidi mali dio kometa iznad zapadnog španjolskog grada Caceresa, blizu portugalske granice. Procjenjuje se da je objekt letio brzinom od 45 km u sekundi prije nego što je izgorio iznad Atlantika.

“Vjerojatnost pronalaska meteorita je vrlo niska,” izjavila je ESA.

Videozapisi snimljeni u nekoliko gradova brzo su postali viralni na društvenim mrežama, prikazujući objekt koji velikom brzinom prelazi noćno nebo i osvjetljava ga u jarkim nijansama plave i zelene boje. Astronomski opservatorij Calar Alto u Španjolskoj također je potvrdio da je preliminarna analiza, koju je proveo Andaluzijski institut za astrofiziku, otkrila da objekt dio kometa.

Mnogi građani kontaktirali su hitne službe kako bi prijavili događaj. Glasnogovornik španjolske hitne službe 112 u Madridu izjavio je za agenciju Europa Press da su primili nekoliko poziva u vezi s ovim fenomenom.

Stanovnik Lisabona Bernardo Taborda (31) rekao je za Reuters da je šetao gradom s prijateljima kada je nebo odjednom postalo svijetlo zeleno: “Gotovo je izgledalo kao dan … svi smo se osvrnuli i vidjeli to. Izgledalo je kao u filmu, svi smo se pogledali i bili smo zapanjeni. Bilo je nevjerojatno.”

PHOTOS BY: Twitter, ESA / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.