zmija social

Nova vrsta zmije otkrivena prošle godine: Znanstvenici joj dali ime po poznatom glumcu iz serijala o Indiani Jonesu

GREEN_300_listici_sredina

Otkrića

Harrison Ford, koji se proslavio u serijalu filmova o pustolovu Indiani Jonesu, u privatnome život žestok je borac za ekologiju te podupire razne inicijative koje se bore za očuvanje prirode. Stoga, peruanski znanatvenici, otkrivši novu vrstu zmije, odlučili su je nazvati po njegovu imenu.

U svibnju 2022. godine, u planinskome dijelu džungle Nacionalnog parka Otishi, otkriven je gmaz dužine 40 cm. No, kako je priopćilo Nacionalno sveučilište San Marcos, nedavno je tek struka potvrdila da je doista riječ o dosad nepoznatoj vrsti, na što upućuje i izgled – žućkasto-smeđe je boje s crnim mrljama, crnim trbuhom i bakrenim očima.

Gmaza je pronašao tim na čelu s američko-njemačkim biologom Edgarom Lehrom, a ime zmije je kombinacija latinskog imena i imena poznatoga glumca Harrisona Forda, što u konačnici glasi Tachymenoides harrisonfordi. Glumac Harrison Ford odabran je za ovu časnu ulogu jer je žestoki borac za očuvanje okoliša pa je tim znanstvenika, otkrivši zmiju, odlučio je nazvati njegovim imenom.

Edgar Lehr je objasnio i razlog zašto je ova zmija tek nedavno otkrivena; naime, njezin je stanište na području kojem se jedino može pristupiti helikopterom, a znanstvenicima je trebalo sedam dana da pronađu zmiju. pronađu zmiju.

Znanstvenici u ekspediciji inače su s Nacionalnog sveučilišta San Marcos, Međunarodnog sveučilišta Florida i Sveučilišta Illinois Wesleyan.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.