Image: 41612241, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Ako se bojite zmija onda će vam ova životinja biti najdraži gost u vrtu

GREEN_300_listici_sredina

Evo kako postupati s ježevima

Ako se bojite zmija, a u vašem vrtu sretnete ježa, nagradite ga obilnom gozbom. Pri tome, valja paziti jer ježevi ne podnose mlijeko i kruh te zeljasto povrće (kelj i karfiol).

S porastom temperatura zmije sve više izlaze iz svojih skrovišta pa je, shodno tomu, sve veći broj poziva uznemirenih građana o susretu sa zmijama.

No, osim određenih biljnih vrsta koje mogu djelovati repelentno na zmije, najsigurniji ste, pak, ako u blizini vašeg doma uočite ježa, kojeg se zmije panično boje.

Osim zmija, ježevi vas štite i od ličinki brojnih insekata, puževa, ali i drugih nametnika koji mogu štetiti vašem vrtu. Drugim riječima, ako je jež redoviti gost vašeg vrsta, ne morate koristi insekticide i pesticide, ili barem možete smanjiti njihovu uporabu.

Stradavaju od otrova, automobila i kosilica 

Vrijeme je kada su ježevi puno aktivniji, u potrazi su za ovogodišnjim partnerom za parenje ili mjestom na kojemu bi mogli donijeti mlade na svijet. No, kako često žive u urbanim sredinama, stradavaju na cestama zbog automobila, ali i od otrova kojima ljudi tjeraju glodavce te od kosilica.

Riječ je o izrazito korisnim sisavcima koje vrtlari obožavaju, budući da pripadaju redu Insectivora (kukcojeda).

Image: 82064651, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Naime, hrane se brojnim beskralježnjacima, poput puževa, paukova, skakavaca, ali povremeno i žabama, gušterima, krticama, ali i zmijama.

Ježevi se hrane i zmijama otrovnicama jer imaju protein erinacein koji onemogućuje proteolitičko djelovanje zmijskog otrova.

Što učiniti ako ga sretnete u svom vrtu? 

Ako se bojite zmija, a u vašem vrtu sretnete ježa, nagradite ga obilnom gozbom. Pri tome, valja paziti jer ježevi ne podnose mlijeko i kruh te zeljasto povrće (kelj i karfiol).

Umjesto toga, važno ih je ne dirati golim rukama, budući da su poprilično osjetljivi na brojne bakterije koje se na njima nalaze. Možete im dati kuhana jaja ili 1-2 žličice konzervirane mačje hrane.

Ako se bojite zmija, ježevi bi vam trebali biti dobrodošli

Ako uočite mlade ježeve bez majke u blizini, potrebno ih je utopliti te kontaktirati lokalni azil. Stavite rukavice i lagano uhvatite ježa te ga smjestite u obloženu kartonsku kutiju kako bi mu bilo toplo. Pri tome ističemo da je briga za ježeve vrlo kompleksna i ne preporučuje se ljudima koji za to nisu educirani, budući da se ježevima tako smanjuje šansa za preživljavanje i povratak u prirodno stanište kada postanu samostalni.

Sve o zmijama koje obitavaju na našem području saznajte ovdje.

Postoje i biljke koje djeluju repelentno na zmije, sve o njima saznajte ovdje.

PHOTOS BY: Guliver image, Unsplash, Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.