poskok zmija
poskok zmija

Zmije imaju istančano osjetilo njuha: Ova četiri mirisa obavezno uklonite iz svoga dvorišta

GREEN_300_listici_sredina

Što ih sve privlači

Zmije su vođene svojim njuhom, a u potrazi za hranom ili partnerom mogu se naći i u vašem dvorištu. Uklonite mirise koji ih privlače pa ćete umanjiti šansu da se susretnete s njima.

Svako živo stvorenje na ovoj našoj planeti je u potrazi za hranom, pa tako i zmije. Ovi gmazovi prije svega ‘namirišu’ svoju okolinu, ali ne koriste nos, kao što to činimo mi, ljudi. Zmije miris percipiraju kemorecepcijom, odnosno koristeći posebni organ – Jacobsonov ili vomeronazalni organ.

Naime, kada zmija isplazi jezik, skuplja čestice iz zraka na temelju kojih pronalazi kemijske tragove i mirise u svojoj okolini. I tako, ako se u vašem dvorištu nalaze mirisi, za koje ona procijeni da su poslastice, navratit će i kod vas na ručak.

Na vama je da im pošaljete poruku kako u vašem okruženju nema ništa od onoga što je njima zanimljivo, a to možete učiniti tako da se pobrinete ukloniti mirise koji ih najviše privlače.

Pripazite na ostatke hrane koji privlače glodavce

Zmije neće na vaše ostatke hrane, ali ćete njima privući glodavce koji će kod vas u dvorištu ili vrtu obaviti cijeli proces probavljanja hrane, pa će odložiti višak – odnosno izmet. Njega će lako namirisati i odlučit će baš kod vas potražiti omiljeni im plijen.

zmija u vrtu

Vole ptičja jaja

Miris ptica, njihov izmet ili gnijezda mogu potencijalno privući zmije. Ako želite učiniti uslugu pticama i u dvorištu im ostaviti bazenčiće s vodom, imajte u glavi da je vaše dvorište postalo zanimljivo zmijama.

Privlače ih žabe i ribe

Zmije koje žive u vodi ili poluvodene zmije, obožavaju miris vodozemaca poput žaba ili riba.

Jedna zmija privuče drugu

Zmije mogu osjetiti feromone koje ispuštaju druge zmije. Osim hranjenja, potreba za parenje također ulazi u one urođene instinkte pa će, pogotovo kad im je sezona odlaganja jaja, zmije prilaziti mjestima gdje osjećaju prisutnost drugih zmija.

Da biste se osigurali, u vrt posadite biljke čiji mirisi odbijaju zmije, a to su zmijska biljka, neven, božikovina i hrizanteme.

PHOTOS BY: Unsplash/Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.