piton naslovna

Natjecanje u ubijanju pitona: Na Floridi ‘igrama gladi’ rješavaju invaziju zmija, PETA ih oštro osudila

GREEN_300_listici_sredina

Etički upitna rješenja

Od 1980-ih godina u južnom dijelu Floride došlo je do invazije burmanskih pitona, koji su ozbiljno narušili tamošnji ekosustav. Nadležne službe su odlučile otvoriti natjecanje u lovu na ove velike gmazove, zbog čega su već godinama na udaru oštrih kritika.

Već deset godina na Floridi se organizira natjecanje Florida Python Challenge, koje je osmišljeno kako bi se smanjila populacija burmanskih pitona koji su prenapučili južni dio ove zemlje i ozbiljno ugrozili tamošnji ekosustav.

Ove je godine natjecanje počelo 4. kolovoza, a okupili su se lovci iz raznih dijelova svijeta, prije svega privučeni pozamašnim novčanim nagradama koje se penju i do 30 000 dolara. Natjecanje je, mogli bismo ga tako definirati, više nego brutalno, a lovci amateri cijele se godine pripremaju na ubijanje ovih velikih gmazova.

Neravnoteža u ekosustavu

Burmanski pitoni uzrokuju probleme na Floridi još od 1980-ih godina. Ove velike zmije mogu narasti i  više od sedam metara, a nemaju puno prirodnih neprijatelja te tamošnji stručnjaci smatraju ove zmije velikom opasnošću za ekosustav.

Komisija za ribarstvo i divlji svijet Floride (FWC) 2013. godine uvela je natjecanje pod nazivom Python Challenge, koje je imalo za cilj potaknuti stanovnike Floride da se uključe u istrebljenje pitona uz visoke nagrade, a bila je dopuštena i dekapitacija, odnosno rezanje glave zmiji.

Iako je cilj, kako organizatori tvrde, vratiti autohtonu divljinu Floride, natjecanje je zbog svoje brutalnosti prema ovim divljim životinjama oštro kritizirano od mnogih ljubitelja prirode i životinja. Udruga za zaštitu prava životinja PETA kritizirala je Komisiju da sudionicima omogućuje da steknu materijalni profit na račun smrti životinja te takvo rješenje smatraju neetičnim.

Važno je da to rade stručne osobe

“Ako pitone treba ukloniti iz močvara Nacionalnog parka Everglades, to ne bi smjeli raditi amateri. To bi trebali raditi ljudi koji su dobro obučeni i stručni kako bi osigurali da životinje budu ubijene na etičan način”, rekla je Lori Kettler, predstavnica PETA-e .

Stručnjaci ističu važnost brzog i ispravnog ubijanja pitona jer oni, kao gmazovi, mogu preživjeti do sat vremena nakon dekapitacije (odnosno rezanja glave). Prema Američkom veterinarskom medicinskom udruženju, dekapitacija može biti “obziran” postupak ako je pravilno izvedena od strane obučenog osoblja.

Predstavnici FWC-a također naglašavaju važnost etičkog postupanja s životinjama, ali niti ove godine nisu najavili nikakve promjene u protokolu eutanazije.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.