chris-curry-4kEj1H3G3kA-unsplash

Sve je više poziva uznemirenih građana zbog susreta sa zmijama: Evo što biste trebali učiniti ako ju susretnete

GREEN_300_listici_sredina

Probudile su se!

Pri susretu sa zmijom otrovnicom treba se odmaknuti na sigurnu udaljenost, odnosno, ako je moguće zaobići je i zaplašiti udarcima o tlo. Zmije, naime izrazito dobro osjete vibracije tla.

S porastom temperatura i dolaskom proljeća bude se i zmije i izlaze iz svojih skrovišta. Shodno tomu, sve je veći broj poziva o susretu sa zmijama, kazali su iz Međimurske prirode -javne ustanove za zaštitu prirode, koji su podijelili nekoliko informacija o tome što učiniti prilikom susreta sa zmijom.

Poznato je da u Hrvatskoj živi 15 vrsta zmija, od kojih su samo tri otrovnice (poskok, riđovka i planinski žutokrug), dok je preostalih 12 neotrovno i neopasno.

One uglavnom žive samotnim život, a okupljat će se u vrijeme parenja te tijekom zimskoga sna. Većina vrsta aktivna je danju upravo zbog ovisnosti o sunčevoj energiji. Većinom se hrane pticama, žabama, drugim zmijama, ribama i kukcima, a plijen konzumiraju tako što ga progutaju cijelog, često većeg od glave. To im omogućava velika pokretljivost usta.

Ljudi ih ubijaju iz straha 

Zbog činjenice da su stoljećima karakterizirane kao zle i opasne, zmije već godinama stradavaju zbog mitova i strahova od nepoznatoga.
Danas, unatoč velikom napretku u znanosti i većoj osviještenosti o očuvanju prirode, mnogi i dalje gledaju na zmije kao na nešto čega se treba bojati i što bi bilo najbolje istrijebiti.

No, osim direktnog ubijanja i mučenja ovih životinja, zmije stradavaju i uslijed uništavanja njihovog prirodnog staništa, onečišćenja te djelovanja klimatskih promjena. Ipak, jedan od značajnijih razloga ugroženosti zmija je njihova ubijanje kao posljedica straha.

Što u slučaju susreta sa zmijom?

Pri odlasku u prirodu savjetuje se nositi dugu odjeću te cipele koje štite nogu od mogućeg ugriza. Pri tome, u  šetnji treba paziti da se ne staje na nepregledna mjesta, a prije odmora treba provjeriti mjesto na kojem planirate sjediti.

Pri susretu sa zmijom otrovnicom treba se odmaknuti na sigurnu udaljenost, odnosno, ako je moguće zaobići je i zaplašiti udarcima o tlo (zmije izrazito dobro osjete vibracije tla).

Susreti sa zmijama

Dakle,  zmije NE love i NE ganjaju ljude već bježe čim zamijete čovjeka, kažu iz Međimurske prirode.

Što ako vas ugrize?

Liječnici vrlo dobro znaju prepoznati ugriz otrovnice, a točno određivanje vrste nije potrebno jer se za ugrize svih triju naših otrovnica primjenjuje isti protuotrov. Osoba koju je ugrizla zmija trebala bi se smiriti koliko god je moguće te ukloniti odjeću i nakit s mjesta ugriza zbog oticanja tkiva.

Ranu treba pustiti da slobodno krvari bez rezanja ili isisavanja otrova. Osobu je potrebno što prije prevesti do najbliže medicinske ustanove, a poželjno bi bilo očistiti ranu i imobilizirati ekstremitet koji je zadobio ugriz pomoću nekog čvrstog predmeta i zavoja.

Na kojim sve područjima obitavaju zmije otrovnice u Hrvatskoj pročitajte OVDJE.

 

PHOTOS BY: Guliver image, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.