Mediteranska prehrana

Mediteranska prehrana (opet) proglašena najboljom na svijetu: 3 ključne namirnice za zdrav život

GREEN_300_listici_sredina

Recept s najboljim namirnicama

Mediteranska prehrana često se smatra najboljom zbog svojeg naglaska na svježem voću, povrću, cjelovitim žitaricama, maslinovom ulju i ribi. Također se ističe po umjerenom unosu crvenog mesa i visokom udjelu antioksidansa, čime promiče opću dobrobit organizma.

Prema ocjenama za 2023. godinu koje je objavio ‘U.S. News & World Report’ mediteranska je prehrana proglašena najboljom za 2023. godinu, te je tako postala najboljom već šestu godinu za redom.

Često nazivana i “zlatnim standardom prehrane”, mediteranska prehrana privlači pozornost diljem svijeta zbog svoje kombinacije izvrsnog okusa, iznimnih zdravstvenih prednosti i fokusom na sirovu i nutrijentima bogatim namirnicama. Ovaj prehrambeni stil tradicionalno se temelji na prehrambenim navikama stanovnika mediteranskih zemalja poput Grčke, Italije, Španjolske, Hrvatske i drugih. Karakterizira ju obilje voća, povrća, cjelovitih žitarica, maslinovog ulja, orašastih plodova i sjemenki. Umjerena konzumacija ribe i peradi, te ograničen unos crvenog mesa i šećera, dodatno čini ovu prehranu jedinstvenom.

Tri ključne namirnice koje čine srž mediteranske prehrane su:

Maslinovo Ulje: Tekuće zlato Mediterana, osnova mediteranske prehrane, ne samo da obogaćuje okus jela već pruža i niz zdravstvenih prednosti. Bogato mononezasićenim masnim kiselinama, maslinovo ulje pomaže u smanjenju rizika od bolesti srca, regulaciji kolesterola te ima protuupalna svojstva.

Bademi: Često konzumirani kao snack ili dodatak jelima, bogati su zdravim mastima, proteinima, vlaknima, vitaminom E i antioksidansima. Pomažu u održavanju zdravlja srca, poboljšavaju razinu kolesterola te pružaju dugotrajan osjećaj sitosti.

Rajčica: Crveno blago Mediterana, ključni sastojak mnogih mediteranskih jela, sadrže likopen, antioksidans koji ima potencijalna protuupalna i antikancerogena svojstva. Osim toga, bogate su vitaminom C, kalijem i folatom, pridonoseći općem zdravlju.

A u nastavku pronađite recept koji spaja ove namirnice: “Mediteransku tjesteninu s maslinovim uljem i rajčicama”:

Sastojci:
350 g veganske tjestenine (npr. špageti, penne)
2 žlice maslinovog ulja
3 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
1 šalica cherry rajčica (prepolovljene)
Sok od 1 limuna
Svježi peršin (sitno nasjeckan)
Sol i papar po ukusu

Upute: Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite i ostavite sa strane. U velikoj tavi, na srednje jakoj vatri, zagrijte maslinovo ulje. Dodajte sitno nasjeckan češnjak i pržite dok ne postane blago zlatno. Dodajte prepolovljene cherry rajčice u tavu i pirjajte dok ne omekšaju. Dodajte ocijeđenu tjesteninu u tavu s rajčicama. Lagano promiješajte. Dodajte sok od limuna, svježi peršin, sol i papar po ukusu. Još jednom promiješajte. Poslužite toplo, posipano svježim peršinom. Uživajte u brzom, ukusnom

PHOTOS BY: Pexels.com / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.