Prema ocjenama za 2023. godinu koje je objavio ‘U.S. News & World Report’ mediteranska je prehrana proglašena najboljom za 2023. godinu, te je tako postala najboljom već šestu godinu za redom.
Često nazivana i “zlatnim standardom prehrane”, mediteranska prehrana privlači pozornost diljem svijeta zbog svoje kombinacije izvrsnog okusa, iznimnih zdravstvenih prednosti i fokusom na sirovu i nutrijentima bogatim namirnicama. Ovaj prehrambeni stil tradicionalno se temelji na prehrambenim navikama stanovnika mediteranskih zemalja poput Grčke, Italije, Španjolske, Hrvatske i drugih. Karakterizira ju obilje voća, povrća, cjelovitih žitarica, maslinovog ulja, orašastih plodova i sjemenki. Umjerena konzumacija ribe i peradi, te ograničen unos crvenog mesa i šećera, dodatno čini ovu prehranu jedinstvenom.
Tri ključne namirnice koje čine srž mediteranske prehrane su:
Maslinovo Ulje: Tekuće zlato Mediterana, osnova mediteranske prehrane, ne samo da obogaćuje okus jela već pruža i niz zdravstvenih prednosti. Bogato mononezasićenim masnim kiselinama, maslinovo ulje pomaže u smanjenju rizika od bolesti srca, regulaciji kolesterola te ima protuupalna svojstva.
Bademi: Često konzumirani kao snack ili dodatak jelima, bogati su zdravim mastima, proteinima, vlaknima, vitaminom E i antioksidansima. Pomažu u održavanju zdravlja srca, poboljšavaju razinu kolesterola te pružaju dugotrajan osjećaj sitosti.
Rajčica: Crveno blago Mediterana, ključni sastojak mnogih mediteranskih jela, sadrže likopen, antioksidans koji ima potencijalna protuupalna i antikancerogena svojstva. Osim toga, bogate su vitaminom C, kalijem i folatom, pridonoseći općem zdravlju.
A u nastavku pronađite recept koji spaja ove namirnice: “Mediteransku tjesteninu s maslinovim uljem i rajčicama”:
Sastojci:
350 g veganske tjestenine (npr. špageti, penne)
2 žlice maslinovog ulja
3 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
1 šalica cherry rajčica (prepolovljene)
Sok od 1 limuna
Svježi peršin (sitno nasjeckan)
Sol i papar po ukusu
Upute: Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite i ostavite sa strane. U velikoj tavi, na srednje jakoj vatri, zagrijte maslinovo ulje. Dodajte sitno nasjeckan češnjak i pržite dok ne postane blago zlatno. Dodajte prepolovljene cherry rajčice u tavu i pirjajte dok ne omekšaju. Dodajte ocijeđenu tjesteninu u tavu s rajčicama. Lagano promiješajte. Dodajte sok od limuna, svježi peršin, sol i papar po ukusu. Još jednom promiješajte. Poslužite toplo, posipano svježim peršinom. Uživajte u brzom, ukusnom