Valja napomenuti da svi sastojci koji ulaze u ovaj recept dostupni su i zimi, a iznimno su hranjivi i zdravi. Osim graha, koji je hranjiv, bogat mineralima i proteinima te gotovo svim esencijalnim masnim kiselinama, u ovo ukusno varivo dolazi poriluk, ali i jedna od najstarijih i najzdravijih žitarica – ječam.
Poriluk je bogat izvor vitamina C i B6 te željeza, mangana i folne kiseline. Osim toga, pomaže regulirati šećer u krvi, podržava probavu, snižava krvni tlak i razinu kolesterola u krvi. S druge strane, ječam je nepravedno zapostavljena namirnica jer sadrži brojne nutrijente – vitamine A, D, E i veće količine vitamina B12 (koji je inače rijedak u biljkama), a od minerala kalij, magnezij, cink, željezo, fosfor, kobalt, fluor i jod.
Važno je napomenuti da grah za ovo varivo, namočite večer prije i ostavite ga tijekom noći u otopini vode i sode bikarbone. Kako se poriluk kuha puno kraće, grah u “prvoj” vodi kuhajte sat vremena pa ga potom ocijedite i isperite. Tek je tada spreman za dodatak varivu s porilukom.
Budući da u ovo varivo ide i ječam, i njega se preporučuje namočiti, i to barem dva sata prije pripreme.
Sastojci
- 3 poriluka
- 1 šalica suhoga graha (2 dcl)
- 1 šalica ječma
- 3 režnja češnjaka
- 1 mrkva
- 1 srednji korijen celera
- maslinovo ulje
- 1 pelati
- sol
- biber
- ljuta crvena paprika u prahu
- ružmarin
- svježi peršin
Priprema
Dakle, grah i ječam, nakon što ste ih držali namočene, isperite. Grah stavite odvojeno kuhati na sat vremena, vodu bacite, grah isperite.
Poriluk očistite i narežite na kolutove. Očistite češnjak i sitno ga nasjeckajte. Na maslinovom ulju popržite češnjak, dodajte narezani poriluk i nasjeckanu mrkvu te posolite. Nakon što sve kratko popržite, dodajte isprani ječam. Kratko miješajte na slabijoj vatri pa tek nakon 5 minuta dodajte grah i podlijte vodom toliko da pokrije povrće. U sve dodajte cijeli celer, peršin i ružmarin te nastavite kuhati. Svako malo podlijevajte vodom i miješajte. Nakon 40-ak minuta, dodajte papar, crvenu papriku i pelate. Prema potrebi, dodatno posolite. Kuhajte još 5 minuta, dodajte nasjeckani peršin – i varivo je spremno za posluživanje.
Varivo možete poslužiti uz kockice preprženog kruha.