crveni luk naslovna

Narodni lijek protiv kašlja po recepturi naših baka: Ovo je povrće prepuno spojeva koji oporavljaju od prehlade

GREEN_300_listici_sredina

Zdravlje iz prirode

Kašalj je česta tegoba kod prehlada, a naše su bake znale kako na prirodan način 'doskočiti' ovom problemu i pomoći tijelu da se lakše oslobodi sekreta. Donosimo vam recept za sirup protiv kašlja od crvenog luka.

Sezona je prehlada, koje su često popraćene respiratornim problemima, a kašalj je jedan od najčešćih tegoba. Kašalj je prirodni način na koji se naše tijelo oslobađa viška sluzi što nastaje uslijed raznih viroza i upala, a organizmu je ponekad potrebna pomoć kako bi lakše izbacio bakterije i viruse. Iako i u ljekarnama postoje sirupi koji vam pomažu kod lakšeg iskašljavanja i oblažu sluznicu, kao što je sirup od bijelog sljeza, vrlo učinkovit sirup možete pripremiti i sami, a nema baš nikakvih nuspojava i blagotvorno djeluje na čitav organizam.

Riječ je o sirupu od crvenog luka, a kako je luk iznimno zdrav u prehrani, u ovoj recepturi samo do izražaja dolaze spojevi koji su ljekovitog djelovanja. Naše bake su nekad koristile crveni luk kod liječenja simptoma prehlade te su pripremale čajeve i sirupe od ovoga povrća.

sirup protiv kašlja

Crveni luk ima antibakterijski učinak, ali i smiruje bronhije. Sok ili sirup od luka ima i protuupalna svojstva te pomaže u ublažavanju suhog kašlja, a eterična ulja, koja se nalaze u luku, razgrađuju sekret na sluznici i pomažu pri iskašljavanju. No luk sadrži i zdrave flavonoide, vitamin C i minerale koji pomažu jačanju imuniteta.

Ovaj sirup mogu konzumirati odrasli, ali i djeca, a evo kako ga možete pripremiti.

Sastojci
  • 2 glavice luka
  • 6 žlica šećera ili 3 – 4 velike žlice meda

sirup protiv kašlja od crvenpg luka

Priprema

Luk ogulite i narežite na komadiće. U staklenku stavite sloj luka pa pospite slojem šećera pa tako slažite slojeve dok ne potrošite sav luk. Staklenku zatvorite i ostavite preko noći na hladnome mjestu. Šećer će iz luka “izvući” ljekovite sastojke pa ćete dobiti tekućinu koju procijedite kroz cjedilo za čaj ili filter za kavu.

Preporučuje se uzimati po žlicu ovoga sirupa nekoliko puta dnevno. Važno je da sirup držite na hladnome mjestu jer će na sobnoj temperature početi fermentirati. Za sirup bi bilo dobro koristiti crveni luk (ljubičasti) jer brže izlučuje sok od žutoga, a umjesto šećera, možete koristiti i med, koji ima jako protuupalno i antimikrobno djelovanje.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.