6 savjeta kako olakšati kuhanje tijekom radnog tjedna!

GREEN_300_listici_sredina

Ne, ne mislimo na dostavu i brzu hranu

Kuhanje; neki ga vole, neki ne, a nekima je to naprosto nužno zlo. Kad u sve to ubacite i radni tjedan, onda kuhanje uvijek nekako "trpi". Kako se ne bi iznova dovodili u posezanje za nezdravom hranom ili pak dostavom, ovim savjetima olakšajte sebi i pomirite kuhanje objeda za obitelj s poslovnim obavezama.

Bilo da ste strastveni ljubitelj kuhanja, ili vam je to manje draga aktivnost, osmišljavanje svakodnevnih ručkova često je teže nego taj isti objed i skuhati. “Što ćemo sutra kuhati?!” ustaljeno je pitanje u mnogim obiteljima, a još kad k tome dodamo i sve one poslovne obaveze u danu, kuhanje uistinu postane pravi pothvat.

Kako u tim trenutcima ne biste posegli za brzom i nezdravom prehranom ili pak ponovno naručili skupu dostavu nakon koje možda vaš apetit neće biti zadovoljen, donosimo vam savjete kako si za cijeli tjedan olakšati kuhanje nakon radnog dana.

Osmišljavanje unaprijed

Možda vam se čini nemoguće smisliti 5 različitih jela odjednom, ali pravljenje rasporeda što ćete jesti, odnosno skuhati svaki dan uistinu će vam olakšati posao. Svaki vikend smislite jelovnik za naredni tjedan, a njime osim što nećete morati razmišljati što skuhati određeni dan, već ćete time i smanjiti nepotrebnu kupnju i gomilanje namirnica. Važno je samo pridržavati se rasporeda.

Ranije skuhani prilozi

Riža, tjestenina, bulgur ili neke druge žitarice odličan su prilog svakom jelu. Osim što se miješaju uz gotovo svako jelo, skuhane u frižideru mogu potrajati gotovo cijeli tjedan. Stoga skuhajte viška, rasporedite u višekratne zdjelice i spremite u frižider. Osim što može poslužiti kao prilog, tjestenina, bulgur, kus kus, riža itekako uz nekoliko dodataka može postati i salata.

Skuhajte duplu dozu

Sve što kuhate od umaka, variva, rižota i slično napravite duplu dozu. Jela se mogu rasporediti u višekratne zdjelice i poslužiti kroz naredne dane za ukusni ručak ili gablec na poslu.

Ako je smrznuto, ne znači da nije zdravo

Brza hrana ne mora uvijek biti nezdravi izbor. Naravno, ovdje govorimo o jelima koji u svega nekoliko minuta mogu biti spremljeni. U tome će vam pomoći smrznuto povrće koje ste ranije izrezali i spremili u zamrzivač ili ste naprosto kupili u dućanu. U to ubrajamo i konzerve povrća ili pak ribe. Ako niste vegan, svježa domaća jaja lokalnih OPG-ovaca odlično se slažu uz razna jela, a i u svega 10 minuta kuhanja, jaje može biti odličan izbor.

Inventura hladnjaka

Jednom tjedno neka vaš obrok bude onaj s namirnicama kojima se bliži istek roka trajanja. Umjesto da za svaki obrok obilazite trgovine, napravite “inventuru” hladnjaka i ostave i prije tjednog shoppinga, iskoristite već kupljene namirnice za objed.

Sendvič nije loša odluka

Ako brinete što ćete u njega staviti. Uz dobar odabir zdravog kruha, sezonskog povrća, dodataka i umaka sendvič može biti prva pomoć za ukućane ako opcija nije kuhanje. No, dajte mašti na volju, sendvič ne mora biti od majoneze, parizera i sira.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.