Ljeto ne samo da je stvoreno za odmaranje od rada, za uživanje na plaži ili u debeloj hladovini uz dobro štivo, već je ljeto vrijeme odmora i od teške hrane i višesatnog “bdjenja” uz štednjak. Sve što nam je potrebno ljeti je lagana hrana, puno tekućine i još više voća i povrća. To sve podrazumijeva da u kuhinji provodimo minimalno vremena uz jela koja su vrlo brzo gotova. Ako i dalje smišljate što biste mogli kuhati ovog ljeta, donosimo vam ideje možda vam se neka od njih i svidi.
Salate
Bilo bi uistinu neobično započeti popis brzih ljetnih jela bez spominjanja salata. Ako s nečim tijekom ljeta ne možete promašiti, a s time i što manje vremena provesti u kuhinji, svakako su salate. Izbor povrća osobito ljeti je uistinu šarolik i bogat, a uvijek najbitnije da birate sezonsko. Trenutno se vrvi od svježih krastavaca kojima možete dodati vrhnja, maslina i kopra i imate obrok. Također, ako još uvijek to niste isprobali, zelena salata s lukom i kuhanim jajima, odlično se stapaju kockice dinje koju obično jedemo kao voće.
Tjestenina s povrćem
Nema ništa ljepše nego tijekom ljeta na terasi uz zalazak sunca pojesti špagete ili rezance, a još ljepše ako imate svoj vrt ili onaj susjedov gdje možete ubrati svježe povrće u prvom redu rajčice. Narežite ih zajedno s paprikom, patlidžanom i tikvicama, zdinstajte i napravite savršeni ljetni umak. Dodajte malo parmezana i uživajte. Vrijeme predviđeno za kuhanje je oko 30 minuta.
Variva
Iako vam se čini kako se variva moraju dugo kuhati, a vi još duže pariti u kuhinji, prevarili biste se. Varivo je uistinu jelo za koje namirnice strpate u lonac, dodate začina po želji i ostavite da se kuha samo. Uz povremeno miješanje, naravno. Mi vam predlažemo da napravite varivo od tikvica. Sve što trebate je naribati tikvice, ostaviti ih da malo odstoje. Zdinstati luk, dodati malo brašna i začina po izboru te dodati tikvice i mlijeka. Dobit ćete krem juhu koja je dovoljno zasitna da ne morate nakon toga imati i glavno jelo.
Pohane tikvice
Tikvice su doista kraljice ljeta. Doista se mogu kombinirati uz sve, a u pohanom obliku rijetko kome nisu drage. Tikvice narežite na kolute ili ploške (bitno je da nisu predebele) napravite smjesu za paniranje, ispržite, a poslužiti ih možete uz pire od batata ili graška ili jednostavno uz salatu.
Ratatouille
Obećali smo vam maksimalno pola sata nad štednjakom, ali nakon što pripremite ovo jelo, možete odmarati dok se ne speče. Ako volite povrće posebice tikvice i patlidžan, onda je ovo jelo odlično za vas. Narežite na tanke ploške tikvice, patlidžan i rajčicu i redajte u tavi sve dok ju ne ispunite do vrha. Izdinstajte luk na maslinovom ulju i na njega dodajte narezanu papriku te paradajz umak. Dinstajte dok sve ne omekša. Smjesu zaliti po naredanom povrću na tavi za pečenje i stavite u pećnicu na nekih 45 minuta na 190 stupnjeva.