mariana-medvedeva-usfIE5Yc7PY-unsplash

Ovo su najbolje namirnice koje pomažu u borbi protiv upala

GREEN_300_listici_sredina

Na tržnicu ili u vrt po zdravlje

Sebe i svoj organizam možete zaštititi od različitih bolesti pravilnom uravnoteženom prehranom. No, ako do neke upale ipak dođe, ovo su namirnice koje bi vam mogle pomoći.

Mnoge namirnice koje se mogu kupiti na tržnicama ili čak uzgojiti u našim vrtovima mogu pomoći u borbi protiv različitih upala. Tu spadaju paprike, cikla, soja, tamnozeleno lisnato povrće, riba i žitarice. Inače, konzumiranje hrane koja sadrži puno šećera i zasićenih masti može dovesti do upala, koje izazivaju prekomjernu aktivnost u imunološkom sustavu, što posljedično dovodi do bolova u zglobovima, stalnog umora i oštećenja krvnih žila, objasnio je za Health doktor Scott Zashin, profesor sa Sveučilišta Texas u Dallasu.

Ključno za borbu protiv upala je tamnozeleno lisnato povrće koje sadrži puno vitamina E, ali i kalcij, željezo i flavonoid, koji zajedno učinkovito brane tijelo od bolesti. Tu spadaju blitva, špinat, brokula i kelj. Ključno je da je povrće tamno zeleno jer su takve namirnice bogatije navedenim hranjivim sastojcima u odnosu na povrće čije je lišće svjetlije boje.

Bogate namirnice iz vrta 

Odlična kombinacija s tamnozelenim povrćem je paprika, još jedna sjajna namirnica koja učinkovito pomaže kod upala. Može biti pripremljena na bilo koji način, ali važno je da se konzumira ujutro, budući da spada u skupinu tzv. noćnih sjena, uz krumpir, patlidžan i rajčicu, koja je također namirnica koja pomaže u borbi protiv upala.

No, valja paziti i ne jesti ju prije spavanja. Drugim riječima, neki liječnici vjeruju da može pogoršati stanje upale ako se pretjerano konzumira navečer. Važno je za istaknuti da su rajčice bogate likopenom koji pomaže smanjivanju upale u plućima i u ostatku tijela. Međutim, kuhana rajčica pruža čak i više likopena od sirove, tako da je i umak od rajčice ili juha također djelotvorna.

Čisti antioksidans i veganska omiljena namirnica

Djelotvorna je i juha od cikle, namirnice čija je boja znak antioksidantskih svojstava. Kako je naveo doktor Zashin, cikla ne samo da smanjuje upalu, nego i štiti od srčanih bolesti i karcinoma i to zahvaljujući vlaknima, folatima i moćnim biljnim pigmentima zvanim betalain.

Soja je još jedna veganska namirnica koja se pokazala iznimno učinkovitom u borbi protiv upala. Naime, studije američkih znanstvenika sugeriraju da izoflavoni, spojevi u soji koje tijelo pretvara u kemikalije slične estrogenu, mogu pomoći snižavanju razine C-reaktivnog proteina i upala kod žena.  Važno je da je soja pouzdanog porijekla, a najbolje bi bilo da je organska. No, pomaže i mlijeko od soje ili tofu.

Pomažu i začini 

Kroz godine su se azijski začini indijske kuhinje pokazali izrazito korisni za liječenje različitih upala. Primjerice, đumbir i limun odlična su kombinacija u borbi protiv bolesti, a mnoge benefite ima i kurkuma, tzv. zlatni začin, koji što isključuje nuklearni faktor kappa B, spoj koji je sastavni dio u pokretanju upalnih procesa. Mogu se uzimati i kao dodatak prehrani, posebno đumbir, koji je odličan za upalu u crijevima.

Brojni su benefiti češnjaka ili bijelog luka. Zovu ga još i „antibiotikom iz naroda“ jer sumporni spojevi dobiveni iz češnjaka mogu smanjiti proizvodnju tvari u krvi koje pojačavaju upale, dok kvercetin, flavonoid u luku, pomaže u sprečavanju sredstva koja izazivaju upalu kod artritisa.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.