nomad-productions-0DxCd-6epZk-unsplash

Dobre vijesti za naše poljoprivrednike: Opet se mogu saditi i prodavati domaće sorte voća i povrća

GREEN_300_listici_sredina

Nova pravila

Stigla su nova pravila vezana za sadnju i prodaju domaćih vrsta voća i povrća. Od nedavno tako poljoprivrednici više ne moraju trošiti novac na certificiranje vlastitog sjemena.

Poljoprivrednici od sada mogu koristiti vlastito sjeme u svojim vrtovima bez obaveze dodatne certifikacije i dorade. Promjena je to u odnosu na pravila od ranije kada su svi ekološki proizvođači i mali OPG-ovi morali domaće sjeme certificirati kod ovlaštenih certifikatora, čime se dodatno zakomplicirao život malih proizvođača, koji viškove prodaju na tržnicama i kućnim pragovima.

Tako se sada bez ikakvih ograničenja mogu saditi tradicijske sorte, rajčica, paprika,blitve, lubenica i salate te ih se može prodavati na tržnicama. Kako bi se detaljno regulirala upotreba vlastitog sjemena na OPG-ovima u tijeku je i e-savjetovanje o Pravilniku o doradi sjemena s poljoprivrednog gospodarstva.

Ipak nisu svi problemi rješeni

Međutim, poljoprivredni proizvođači mogu koristiti sjeme s poljoprivrednog gospodarstva isključivo u svrhu sjetve na vlastitom gospodarstvu, ali još uvijek nije dopuštena njegova prodaja ali se ipak može razmjenjivati među proizvođačima.

Sjemena autohtonih sorti koje se siju iz vlastitog sjemena na poljoprivrednim gospodarstvima su: paška dinja, viška artičoka, dubrovački kapar, trogirska cvjetača, župska kavula, sinjski kupus, kukuruz osmeroredac, ljubitovički češnjak- šarac, polački ozimi luk, brgudski češnjak, dolačka kapulica, konavoski luk, domaća sjekirica, bob, slanutak, ljutika-kozjak, raštika, blitva, rajčica-hercegovački i neretvanski jabučar, šibenski šljivar.

PHOTOS BY: Unsplash, Pixabay / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.