Ako želite uvesti promjenu u vašu prehranu i isprobati novi recept ili vam se jednostavno samo jede nešto hrskavo, ovi krekeri od graha i chia sjemenki idealan su odabir. Osim što su ukusni, bogati su vlaknima i proteinima, a priprema je više nego jednostavna.
Chia sjemenke su superhrana bogata omega-3 masnim kiselinama za podršku zdravlju srca, proteini potiču mišićni rast, antioksidativna svojstva štite stanice, a regulacija razine šećera u krvi pruža dugotrajnu energiju, doprinoseći općem zdravlju organizma.
Crveni grah, bogat vlaknima, bjelančevinama i raznim hranjivim tvarima, donosi niz zdravstvenih prednosti. Sposobnost pružanja dugotrajne energije, podrška zdravlju srca, regulacija razine šećera u krvi i doprinos izgradnji mišićne mase samo su neki od razloga za uključivanje crvenog graha u prehranu. Također, crveni grah je ukusan i svestran sastojak koji se lako može integrirati u različite recepte.
Za mali pladanj (oko 26 krekera) potrebno vam je:
200 g crvenog graha (iz konzerve ili kuhanog)
2 žlice chia sjemenki
1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1/2 žličice češnjaka u prahu (opcionalno)
1/2 žličice paprike (opcionalno)
1/2 žličice praška za pecivo
Sol i papar po ukusu
Postupak: Zagrijte pećnicu na 170 °C. Isperite i ocijedite crveni grah ako je iz konzerve. U multipraktiku izmiksajte crveni grah, chia sjemenke, maslinovo ulje, češnjak u prahu, papriku, prašak za pecivo, sol i papar u glatku pastu. Obložite protvan papirom za pečenje. Ravnomjerno rasporedite smjesu na papiru za pečenje kako biste stvorili tanki sloj. Koristite dodatni list papira i valjak da ga stanjite. Nožem ili kotačem za pizzu izrežite smjesu na komade veličine kreker. Pecite na 170 °C oko 30 minuta dok rubovi ne postanu zlatno smeđi i hrskavi. Povećajte temperaturu na 200 °C još dodatnih 8-10 minuta kako biste poboljšali hrskavost. Pustite da se potpuno ohladi prije nego što ih razlomite duž ocrtanih linija.