Craft pivo sa zero waste pogledom na svijet: Marina i Darko od ostatka ječma rade zdrave i hrskave krekere

GREEN_300_listici_sredina

Sve je iskoristivo

Marina i Darko Subotić svoje su oduševljenje pivom pretvorili u uspješan posao, a u procesu proizvodnje pronašli su najukusniji način kako iskoristiti ječam koji ostane nakon kuhanja piva.

Kad spojimo sva svoja znanja, talente, energiju i trud u ono što volimo, uspjeh je neminovan. Dokaz za to su Marina i Darko Subotić, iz Kaštel Kambelovca pokraj Splita, koji su svoju očaranost pivom prvo pretvorili u hobi, a potom i u uspješan posao. I to ne u bilo kakav, u njihovoj obiteljskoj pivovari možete pronaći više od 5 različitih okusa piva, a pronašli su i način kako ne bacati ječam koji ostane nakon kuhanja piva – od njega rade hrskave i zdrave krekere koji su postali pravi hit.

Sve je počelo kao hobi

Još davne 2011. godine Marinin suprug Darko odlučio je krenuti u avanturu zvanu” homebrew” i napraviti svoje pivo, a Marina mu se nakon nekog vremena pridružila.

„Oboje smo ljubitelji piva i često smo znali kupovati piva različitih proizvođača i stilova kako bismo isprobali što više okusa. Ideje za pivske stilove su dolazile same od sebe i bilo je nešto posebno u tome kad svaki put napraviš novi pivski stil, totalno drugačiji od prethodnog, a opet dobar. Taj naš obostrani hobi je trajao nekoliko godina, dok 2018. nismo odlučili otići u poduzetničke vode i otvoriti svoju pivovaru“, priča nam 41-godišnja Marina Subotić, koja je kao profesorica engleskog jezika i sociologije godinama radila po zamjenama, bez neke perspektive za stalnim zaposlenjem.

cfart pivo

U svojoj maloj pivovari koju su nazvali Familia, jer je nastala u krugu obitelji, Marina i Darko eksperimentiraju raznim okusima, a rezultat je više nego očaravajući, pogotovo onima koji vole craftice. U Familiji se koriste samo prirodni sastojci – voda, ječam, hmelj i kvasac – u pivu nema aditiva, nije pasterizirano niti filtrirano.

“Ljudi sve više vode računa čime se hrane i što piju, educirani su i spremni su izdvojiti koju kunu više ako su sigurni da je proizvod prirodan i bez aditiva. To je ono što mi nudimo, naše pivo je proizvedeno od 4 prirodna sastojka: vode, ječma, hmelja i kvasca. Svako pivo koje skuhamo je posebno po različitim kombinacijama ova 4 osnovna sastojka pa se tako, na primjer, u Ferati osjeti karamelna nota dok Reoplan ima citrusne i arome tropskog voća”, objašnjava nam Marina.

Darko i Marina u svoja piva ne dodaju nikakva bistrila, stabilizatore niti išta tome slično, a kako su u potpunosti prirodna, imaju kraći rok trajanja od industrijskih piva koja su pasterizirana i filtrirana, ali, kako kaže Marina, “Ako se poštuje ‘hladni lanac’, nema razloga da bude problema sa samim proizvodom, odnosno pivom'”.

marina subotić

Zdravi krekere, kao zero waste rješenje

Kako Marina voli kuhati i često eksperimentira u kuhinji, a ne voli bacati hranu, dok su još bili ”homebreweri”, pokušavala sam kombinirati ječam, koji im je ostajao nakon kuhanja piva u raznim receptima.

„Znala sam ga ubaciti u kruh ili u muffine. Tada mi je bila zanimljivija slatka varijanta pa sam radila keksiće od integralnog brašna, ječma koji ostane nakon kuhanja i komadića čokolade. Bili su zanimljivi. Ideja za slanu verziju je došla kasnije, tijekom jednog druženja s kolegama“, priča Marina.

Tijekom promocije svoje  usluge ”brewery tour”, željeli su uz degustaciju piva ponuditi nešto jedinstveno i autentično.

krekeri od ječma

“Imamo odlične prijatelje Vanju Bezjak i Bruna Allora koji su vlasnici male zanatske pekare u Splitu ”Zrno ljubavi’ i njima smo predložili da zajedno krenemo u proizvodnju slanih krekera. Njima je ideja također bila zanimljiva i tako je počela naša suradnja za proizvodnju krekera. Nema puno ljudi u Hrvatskoj koji se bave proizvodnjom, definitivno smo jači kad se udružimo”, kaže Marina Subotić.

familia craft pivo

Marina nam priča kako je dosad bilo je nekoliko verzija krekera, a još nisu do kraja odlučili koje će verzije ići na tržište. Prijatelji Vanja i Bruno za sve verzije krekera koristie pirovo ili ječemeno brašno, ječam, sol, začine (poput chillija, bosiljka, sušene rajčice), sjemenke lana, sezama, suncokreta i bučine sjemenke.

“U krekerima nema nikakvih aditiva niti bojila, a idu i zdravije verzije brašna tako da možemo zasigurno reći da su oni zdrava verzija slanih krekera. Keksi su jako ukusni, hrskavi i super pašu uz pivo. Svi koji su ih dosad probali bili su oduševljeni”, rekla je Marina.

No, još jedan detalj o održivosti u pivarstvu, koji je svojstven za Familiju – sav ječam, koji ostane nakon kuhanja piva, ide na selo u jedan OPG za prehranu stoke. Za krekere se iskoristi manja količina, ostalo ide dalje na korištenje.

PHOTOS BY: Tina O'Reilly / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.