Ako svaki dan trebate smišljati što ćete kuhati, posve je normalno da vam ponestane inspiracije i da vam dosadi rutina tjednog ponavljanja obroka. Povrće pruža široku mogućnost pripreme, ukusno je i zdravo na razne načine, a oduševljava kada ga stavite i u pomalo neobične recepte.
Odabrali smo kombinaciju poriluka i mrkve, koja sljubljuje zemljano-slatkaste okuse i u prvi plan donosi zdrava svojstva ovoga povrća. U biskvitnom tijestu, koje je izvrsno u slanoj varijanti, predstavljamo vam brzo i jednostavno jelo koje će, vjerujemo, postati dio i vašeg jelovnika.
Sastojci
- 2 poriluka
- 1 veća mrkva
- 400 ml toplog mlijeka
- 250 g pirovog brašna
- 250 g svježeg kravljeg sira
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 4 jaja
- sol
- biber
- maslinovo ulje
Priprema
Poriluk očistite, razrežite ga po dužini napola, operite, a potom ga narežite na ploške. Mrkvu ogulite i naribajte. Na malo maslinovog ulja prvo popržite poriluk (začinite solju i biberom), a kada uvene dodajte naribanu mrkvu i još 5 minuta pirjajte. Maknite s vatre i pustite da se malo prohladi.
U jednoj zdjeli pomiješajte pirovo brašno, ½ žličice soli i prašak za pecivo. U većoj zdjeli mikserom umutite jaja, dodajte sir i mlijeko. Sve razradite mikserom. Potom postupno dodajte suhe sastojke, cijelo vrijeme miješajući mikserom. Na kraju, kuhačom umiješajte smjesu od poriluka i mrkve.
Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje ili namastite uljem pa izlijte smjesu. Stavite je peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva 30-35 minuta.
Pečeni biskvit iskrenite na dasku za rezanje (da se ne “upari” u posudi) i poslužite.