pirova pita s porilukom naslovna

Biskvit od pirovog brašna i poriluka: Brzo rješenje za ukusan i zdrav slani zalogaj

GREEN_300_listici_sredina

Recept koji 'spašava' dan

Poriluk i mrkva mogu odjenuti i posve novo ruho (zaliveni slanim biskvitnim tijestom od pirova brašna) te zablistati na vašem stolu pravim bogatstvom okusa. Donosimo vam recept za brzu i zdravu deliciju koja će vam riješiti onu čestu 'dubiozu' - što danas kuhati?

Ako svaki dan trebate smišljati što ćete kuhati, posve je normalno da vam ponestane inspiracije i da vam dosadi rutina tjednog ponavljanja obroka. Povrće pruža široku mogućnost pripreme, ukusno je i zdravo na razne načine, a oduševljava kada ga stavite i u pomalo neobične recepte.

Odabrali smo kombinaciju poriluka i mrkve, koja sljubljuje zemljano-slatkaste okuse i u prvi plan donosi zdrava svojstva ovoga povrća. U biskvitnom tijestu, koje je izvrsno u slanoj varijanti, predstavljamo vam brzo i jednostavno jelo koje će, vjerujemo, postati dio i vašeg jelovnika.

slani biskvit od pirovog brašna i poriluka

Sastojci
  • 2 poriluka
  • 1 veća mrkva
  • 400 ml toplog mlijeka
  • 250 g pirovog brašna
  • 250 g svježeg kravljeg sira
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 4 jaja
  • sol
  • biber
  • maslinovo ulje

slani biskvit od pirovog brašna i poriluka

Priprema

Poriluk očistite, razrežite ga po dužini napola, operite, a potom ga narežite na ploške. Mrkvu ogulite i naribajte. Na malo maslinovog ulja prvo popržite poriluk (začinite solju i biberom), a kada uvene dodajte naribanu mrkvu i još 5 minuta pirjajte. Maknite s vatre i pustite da se malo prohladi.

U jednoj zdjeli pomiješajte pirovo brašno, ½ žličice soli i prašak za pecivo. U većoj zdjeli mikserom umutite jaja, dodajte sir i mlijeko. Sve razradite mikserom. Potom postupno dodajte suhe sastojke, cijelo vrijeme miješajući mikserom. Na kraju, kuhačom umiješajte smjesu od poriluka i mrkve.

Posudu za pečenje obložite papirom za pečenje ili namastite uljem pa izlijte smjesu. Stavite je peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva 30-35 minuta.

Pečeni biskvit iskrenite na dasku za rezanje (da se ne “upari” u posudi) i poslužite.

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.