Ako se mučite s pitanjem što odabrati za zdrav doručak, kojim ćete u svoje tijelo unijeti dovoljno proteina, vlakana, ali i ostalih hranjivih nutrijenata, bez sumnje kombinacije sa zobenim pahuljicama i chia sjemenkama mogu vas snabdjeti energijom za čitav dan. Osim toga, postoje recepti prema koji vam mogu osigurati hranjivi obrok i za nekoliko dana, a pripremit ćete ih samo za nekoliko minuta.
Nama omiljeni je tiramisu od chia sjemenki koji u hladnjaku može stajati i do četiri dana, a prava je bomba omega masnih kiselina, koje podržavaju zdravlje cijeloga organizma.
Dobar izvor vrijednih nutrijenata
U tiramisu stavljate kombinaciju zobenih pahuljica, chia sjemenki i kakaa ili rogača. Osim toga, postoji mnogo zdravstvenih prednosti jedenja zobi. Ako dodate dodatni protein ovom receptu (pogledajte prijedloge ispod), zasitit će vas na satima.
Zobene pahuljice obiluju, vlaknima koja usporavaju probavu ugljikohidrata čime se smanjuje razina šećera u krvi, a to vam daje duži osjećaj sitosti. Osim vlakana, zobene pahuljice predstavljaju i izvrstan izvor kompleksnih ugljikohidrata, a u samo 100 g sadrže 347 kcal. Također, zobene pahuljice sadrže vitamine E, B1, B2 te od minerala cink, selen, bakar, silicij i mangan te fitokemikalije koje imaju antioksidativno djelovanje pa čuvaju stanicu od slobodnih radikala
Možda su male, ali chia sjemenke su iznimno bogate hranjivim tvarima i antioksidansima. Kako neka istraživanja potvrđuju, zbog idealnog omjera omega-3-6-9 kiselina, chia sjemenke odlične su za zdravlje srca, a kako sadrže kalcij, magnezij i fosfor, jačaju kosti i mišićni sustav tijela.
Zahvaljujući protuupalnim i antioksidativnim sastojcima, poput flavanola, kakao pruža brojne benefite za naše zdravlje. Među ostalim, kakao štiti kardiovaskularni sustav i srce, pospješuje moždanu aktivnost, snižava LDL kolesterol, snižava krvni tlak, pospješuje podizanje HDL kolesterola, pomaže u regulaciji šećera u krvi zahvaljujući mineralu kromu, a bogat je magnezijem i željezom.
Sastojci
- 1 šalica zobi
- 1 šalica mlijeka po izboru (zobeno, bademovo ili rižino)
- 2 žlice javorovog sirupa
- 2 žlice chia sjemenki
- kava (kavena šalica skuhane turske ili instant)
Za preljev:
- grčki jogurt pomiješan s malo kave i javorovog sirupa
- kakao u prahu za posipanje
U velikoj zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, chia sjemenke, mlijeko (zobeno, bademovo ili rižino), javorov sirup i kavu. Sve dobro promiješajte. Grčki jogurt u posebnoj zdjelici pomiješajte s kavom i javorovim sirupom pa smjesu rasporedite po smjesi od chia sjemenki. Pospite kakaom ili rogačem.
Za bolji okus u smjesu s chia sjemenkama možete dodati malo vanilije (ekstrakt ili mahunu).
Stavite u hladnjak preko noći.