Sjemenke lana obiluju hranjivim tvarima, vlaknima, antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama.
Potonje su skupina polinezasićenih masnih kiselina koje su nužne za pravilan rad ljudskog organizma koji ih ne može sam proizvesti. Drugim riječima, mora ih se unijeti hranom ili suplementima. Riječ je o kiselinama koje su posebno potrebne srcu, očima i mozgu. One sudjeluju u mišićnim aktivnostima, probavi, ali pomažu i kod plodnosti i funkciji imuniteta.
Tri glavne vrste omega-3 masnih kiselina:
EPA (eikosapentaenska kiselina) – koja se još naziva i “morska omega-3” budući da se nalazi u ribi.
DHA (dokozaheksaenska kiselina) – također morska omega-3 koja se nalazi u ribi.
ALA (alfa-linolenska kiselina) -oblik omega-3 koji se nalazi u biljkama i biljnoj hrani
Dobra je vijest da su lanene sjemenke bogate ALA kiselinama, ali i vitaminima B1, B2 te C i E vitaminom, kao i kalcijem, bakrom, željezom, natrijem, cinkom, magnezijem, kalijem i fosforom.
Sadržaj omega-3
Ove male smeđe sjemenke često se melju ili prešaju kako bi se dobilo ulje. No, korisne su i kao dodatak jogurtima, smoothiejima, zobenim kašama i drugim jelima.
Ipak, ističemo da crijeva ne mogu razgraditi čvrste vanjske ljuske cijelog lanenog sjemena pa bi bilo bolje koristiti mljevene lanene sjemenke.
Sadržaj omega-3: 2350 mg ALA po žlici (10,3 g) cijelih sjemenki ili 7260 mg po žlici (13,6 g) ulja.
Polovica masnoća je sadržana u omega-3 masnoj kiselini što lanene sjemenke čini najbogatijim biljnim izvorom te masne kiseline, bogatijim čak i od svima nam dobro znanog izvora – ribljeg ulja.
Uz lanene sjemenke, ove su namirnice također bogat izvor omega-3 masnih kiselina.