Daniela je s razlogom svoj brend nazvala ‘Adorable’: Zrno soli, obogaćeno s puno ljubavi i aromama organskog bilja, voća i povrća

GREEN_300_listici_sredina

Aromatizirane soli koje jelu daju neodoljivu notu

Nakon 15 godina rada u korporaciji, Daniela Drčec je dala otkaz i pokrenula posao s proizvodom gotovo potpuno nepoznatim na hrvatskom tržištu. Danas, njezin brend Adorable u ponudi ima čak 18 vrsta aromatiziranih soli, pripremljenih od organskih sirovina, i svaki od okusa jelu će dati poseban i neodoljivi 'šmek'.

Dobar začin čini od jela pravo gurmansko remek-djelo, a svaki ljubitelj kuhanja i dobre “spize” to će i potvrditi. Još kada su začini spojeni s ljubavlju, zamislite kakve tek onda možete dobiti delicije. No jeste li čuli da se itko odvažio krenuti u posao sa začinima? No tu ne govorimo o onim konvencionalnim dodacima okusa, govorimo o nečemu što na našem tržištu prije brenda Adorable nije postojalo.

Riječ je o biokristaličnoj morskoj soli koja je obogaćena aromama izvučenim iz eko začinskog bilja, povrća i voća, a “mastermind” ovoga nadasve originalnog projekta je 45-godišnja Daniela Drčec. Naravno, ima Daniela svoj mali Adorable tim – supruga Ivana i djecu Doru i Josipa, a za koji se nada da će se uskoro proširiti jer i posao raste.

Danielina priča, kao i njezini proizvodi, sve je samo ne obična

Daniela je još davne 2015. godine odlučila dati otkaz na svome tadašnjem poslu, u korporaciji. Kako obitelj posjeduje zemlju u Zagorju, krenula se educirati za ekološko poljodjelstvo i otvorila OPG. No cijela priča vjerojatno ne bi otišla u smjeru morske aromatizirane soli da nije bilo apartmana u malome mjestu na otoku Krku, koji je Daniela iznajmljivala turistima i kojima je uvijek željela ponuditi nešto izvorno i novo.

“Tada sam za potrebe svoje obitelji, prijatelja, ali i gostiju apartmana počela više kuhati. Za goste sam tražila zanimljive, izvorne okuse koji pričaju o destinaciji, ali općenito i Hrvatskoj (jestivi suveniri), a za djecu zdravu alternativu komercijalnim namazima… i tako su nastali moji prvi pekmezi”, sjeća se Daniela.

Biokristaličnu morsku sol, koja je danas okosnica njezinog brenda Adorable, Daniela je otkrila kasnije i potpuno se, kako kaže, zaljubila u okuse koje sol može poprimiti ako je aromatizirate “viškom” organskoga voća, povrća i začinskim biljem.

adorable

Sol je bila ljubav “na prvi pogled”

Iako pod brendom Adorable možete pronaći pekmeze, ljute umake, arancine i ušećerene bademe, Daniela priznaje da najviše uživa u proizvodnji svojih aromatiziranih soli, i to baš u svim dijelovima procesa. U Adorable aromatiziranim solima nema nikakvih umjetnih dodataka, a procesi i tehnologija proizvodnje prilagođeni su tome da, osim zavodljivih okusa, soli imaju i prirodno očaravajuću boju.

Daniela trenutno u ponudi ima 18 vrsta okusa biokristalične morske soli u četiri različita pakiranja. “Biokristaličnu morsku sol aromatiziram različitim dodacima, poput voća (limun, naranča, mandarina), povrća (korjenasto povrće), gljiva, samoniklog bilja (motar, majčina dušica, lovor, origano, koromač i sl) ili začinskog bilja (bosiljak, ružmarin, ljupćac i dr.). Dakle, riječ je o soli koja je obogaćena određenim dodacima, ponekad samo jednim sastojkom, dok se, na primjer, u okusu ‘mediteransko bilje’ nalazi 10 biljaka”, objašnjava nam Daniela.

Kvalitetne namirnice, znače kvalitetan proizvod

Daniela i njezin suprug okušali su se sami i u ugoju sastojaka za svoje proizvode, a kaže kako su posebno ponosni na svoj chilly, koji im izvrsno uspijeva. U svome OPG-u Drčec uzgajaju još začinsko bilje, rajčice i organsko voće.

adorable

“Prethodnih smo godina eksperimentirali urban farmingom pa smo sami proizvodili i sadnice, međutim, to nam se pokazalo kompleksno, pogotovo kod chillyja jer je dugo trebalo od sadnje do nicanja, pa dok je biljka spremna opet za sadnju, stoga smo odlučili taj dio prepustiti profesionalcima pa imamo dogovor s organskim rasadnicima”, kaže Daniela.

Za sastojke Adorable proizvoda pomno biraju dobavljače, uglavnom po preporuci, većinu od njih je posjetila i sama se uvjerila kako rade, a riječ je isključivo o organskim uzgajivačima. Iako još radi na dobivanju organskog certifikata, jer za to je potrebna komplicirana i dugotrajna procedura, Danielini svi proizvodi napravljeni su na ekološki način. “Nijednu sirovinu ne uzimam iz konvencionalne proizvodnje, a svaka je iz Hrvatske jer mi je važno da podržim naše proizvođače”, kaže Daniela.

S njima nijedno jelo nije dosadno

S obzirom na visok udio dodane sirovine, kako objašnjava Daniela, aromatizirana sol oplemenjuje svako jelo. Ako se odlučite kušati ove neodoljive okuse, vlasnica Adorable brenda preporučuje da aromatičnu sol isprobate na baznim jelima, poput jaja, na svježem kravljem siru ili čak kokicama.

adorable

Kako bi klijentima približila aromatiziranu sol kao proizvod, Daniela je uz svaki okus soli napisala i preporuku, ali nikako kao ograničavajući faktor, već samo kao prvi korak kod korištenja određene arome soli.

“Na primjer, ako nemate vremena i imate ‘samo’ jaje i nešto povrća za obrok, uz aromatiziranu sol ćete u samo par minuta napraviti mini spektakl od obroka i okusa. Ili, ako često jedete neku namirnicu pa vam ‘dosadi’, kombinacijom različitih okusa aromatične soli ona će vam postati opet ‘zanimljiva’”, dodaje Daniela.

Sve ove različite arome soli, sve ideje o tome kako je koristiti, sve pekmeze, ljute umake, ušećerene bademe i arancine Daniela Drčec priprema na svome “sretnome mjestu”, u Showroomu na zagrebačkom Šestinskom dolu. Ondje joj je izložbeni prostor s proizvodima, ondje održava i prezentacije svojih proizvoda, a ondje je možete i posjetiti ako smo kod vas probudili znatiželju i potaknuli vas na eksperimentiranje novim i ludim okusima koje možete sami stvoriti uz neodoljive aromatične soli Adorable.

PHOTOS BY: Privatni arhiv / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.